24 óra alatt keresztülverik a CEU-törvényt

BSZ 2611
2017.04.03. 11:09 Módosítva: 2017.04.03. 11:19

Kivételes eljárással, egy nap alatt lezavarják a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslat, vagyis a lex CEU tárgyalását és szavazását a parlamentben. Ezt kezdeményezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlament honlapjára feltöltött iromány szerint.

Semjén kivételes eljárást kér a törvényre, ami azt jelenti, hogy kedden megtartják a javaslat összevont vitáját és a zárószavazást is. 

A javaslat gyors tárgyalásához és elfogadásához kétharmad sem kell, elég a feles többség. És mivel borítékolható, hogy a Fidesz-KDNP-sek megszavazzák, azt jelenti, hogy kedden szinte biztosan elfogadják a CEU ellehetetlenítését előidéző módosítást.  Azért nevezhetjük lex CEU-nak, mert több pontja lényegében csak a CEU-t hozza lehetetlen helyzetbe. 

A gyors törvényalkotást jelzi, hogy a képviselőknek a szabály szerint a módosítók benyújtására hétfőn csupán három óra áll rendelkezésre. Pedig a javaslat még a legilletékesebb kulturális és oktatási bizottság előtt sem járt (úgy néz ki, nem is fog, csak a törvényalkotási bizottság előtt). Kedden az első napirendi pont lesz a javaslat tárgyalása, aztán szavaznak is róla a képviselők.

Semjén Zsolt szerint a napirendi javaslat módosítását "a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja".

A kivételes eljárás különleges eszköz, ülésszakonként négyszer élhet ezzel a többség. A Fidesz nem gyakran nyúl az eszközhöz, de például így fogadta el a kormánytöbbség 2015 végén a NAV átszervezését. Akkor azért volt szükség a gyorsaságra, mert december volt, és a kormány azt szerette volna, ha már következő évben életbe léphetnek a változások.

FRISSÍTÉS!

Az MSZP és az LMP azt javasolta, vegyék le napirendről a törvényjavaslat tárgyalását. A parlamenti többség viszont ezt elutasította. Ehelyett 115 igen 49 nem szavazattal elrendelték, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a javaslatot, és holnap már meg tartsák a zárószavazást. A képviselőknek mindössze 3 órájuk van módosítókat benyújtani, 14 óra 4 perctől 17 óra 4 percig.

Borítókép: Barakonyi Szabolcs / Index