CEU-törvény: Putyini tempóról, aljasságról, alkotmányellenességről beszél az ellenzék

2017.04.04. 14:43

Együtt: Petíció, hogy Áder ne írja alá

Internetes petíciót indított Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke azért, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a Közép-európai Egyetemet (CEU) ellehetetlenítő törvénymódosítást és ne rendelje el annak kihirdetését, mivel "Orbánék putyini törvénymódosítása ellentétes az Alaptörvénnyel", közölte a párt. "Magyarország Alaptörvénye biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá - a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében - a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát", érvel az Együtt. Szerintük a CEU-t ért támadás ezen rendelkezéssel megy szembe, így a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosítása ellentétes az Alaptörvény szellemiségével és szembemegy minden európai demokratikus értékkel is.

Az MSZP is Ádert kéri

A szocialista frakció egységesen kiáll a CEU mellett és azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője. Tóth Bertalan közölte, aljas, pitiáner támadásról van szó, amely nem szakmai kérdésről, hanem az oktatási szabadság megvonásáról szól. Elfogadhatatlan a Fidesz eljárása, a törvényjavaslatot a szocialisták nem szavazták meg - mondta. Hozzátette: a köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá ezt a törvényt. Azt is mondta, hogy ha kormányra jutnak, visszavonják ezt a törvénymódosítást.

Az LMP Alkotmánybírósághoz fordul

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a "lex CEU" miatt - közölte a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Mint írták, a CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés az LMP álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de alaptörvény-ellenes is. Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a szavazás után sajtótájékoztatón szomorú oktatáspolitikai mérföldkőnek nevezte a nemzeti felsőoktatási törvény módosításának elfogadását, mint mondta, pártja tiltakozik "a putyini tempó ellen".

A DK népszavazást indít

A Demokratikus Koalíció elindítja hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését annak érdekében, hogy megakadályozzák a CEU megszüntetését - közölte a párt alelnöke. Vadai Ágnes azt mondta, a törvény világos és félreérthetetlen támadás az oktatás, a tudomány és a magyar fiatalok jövője ellen. A DK mindenki - pártok és civil szervezetek - csatlakozását várják - mondta. A jogászaik már dolgoznak azon, hogy milyen kérdést lehet feltenni a népszavazáson. "Ez valóban egy nagyon nehéz feladat, de meg fogják oldani", mondta.

Momentum: Orosz recept

A nemrég párttá alakult ellenzéki szervezet szerint a CEU támadása "Oroszországgal és Törökországgal tesz minket egy lapra". Azt írták, "az ex-KGB-s Putyin a Szentpétervári Európai Egyetemet záratta be: a független egyetemek olyan szabad gondolkodókat képeznek, akik minden autokrata hatalmára veszélyt jelentenek. Orbán orosz receptből dolgozik: előbb az egyetemeket, majd a civil szférát lehetetlenítené el." A Momentum azt írta, "egy normális országban fel sem merülhetne, hogy átmegy a törvény: a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz küldené a javaslatot, ahol elkaszálnák, mert diszkriminatív".