George Pataki: Komoly visszalépés a CEU bezárása

2017.04.04. 14:30

„Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU)” - mondta az MTI szerint Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. Steinmeier hangsúlyozta: „amikor Európában vitákat folytatunk, akkor azt szilárd, normatív alapon tesszük. Legyenek a vitás kérdések bármilyen összetettek, soha nem téveszthetjük szem elől a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát”.

„Az Európai Unió (EU) intézményeinek fel kell lépniük a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar kormányzati tervekkel szemben” – mondta Norbert Röttgen, a német kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) külügyi bizottságának elnöke a dpa német hírügynökségnek. Szerinte a felsőoktatási törvény elfogadott módosítása Orbán Viktor kormányának „célzott kísérlete, hogy politikai okokból elűzze Magyarországról a CEU-t, egy nemzetközileg elismert tudományos intézményt”.

„Értetlenséggel szemléljük a jogszabály sürgősségi eljárásban elfogadott módosítását.” - emelte ki keddi közleményében Michael Roth, a szociáldemokrata párt politikusa. Mint írta, az egyetem hallgatói között 44 fiatal német is van, és számos Németországból érkezett professzor is tevékenykedik ott. Azt is hozzátette, a lépés közvetlenül fenyegeti a rangos budapesti egyetem létét, pedig az Európai Unió széleskörű támogatása és a sok sikeres végzett hallgató jelzi, hogy ez az egyetem rendkívül fontos pillére a budapesti tudományos intézményrendszernek. Emiatt még inkább érthetetlen, hogy a jogszabály módosítása a CEU tevékenységének, és ezzel a tudomány szabadságának magyarországi korlátozására irányul - olvasható a közleményben.

Az Egyesült Államok csalódással értesült arról, hogy a törvényt gyorsított eljárással elfogadták, „helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei által kifejezett komoly fenntartások, illetve mindannak ellenére, amivel a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította”. Az USA budapesti nagykövetségének közleménye szerint a továbbiakban is szót fognak emelni a CEU függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért.

George Pataki, New York egykori kormányzója szintén szót emelt az egyetem védelmében. A magyar származású amerikai politikus felidézte, 2004-ben őt érte a megtiszteltetés, hogy aláírja Magyarország akkori miniszterelnökével a megállapodást, amelyben a CEU-t elismerték magyar egyetemként. Kiemelte: a CEU befektetés Magyarország számára, és minden támadás az egyetemi autonómia és akadémiai szabadság ellen komolya visszalépést jelent Magyarország magas színvonalú oktatásában és a két ország közötti kapcsolat jövőjére is hatással van.

Korábban Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes azt mondta, az osztrák főváros szívesen látná a CEU-t, és már fel is vették a kapcsolatot Michael Ignatieff-fel, a CEU rektorával.

Mivel a törvényt gyorsított eljárásban megszavazták, délután ötkor megtartják az élőláncos demonstrációt a CEU Nádor utcai épületénél. Több ezren jelezték részvételüket a Facebookon.