Palkovics: Veszteség lenne, ha elmenne a CEU

2017.04.04. 19:55

Az oktatási államtitkár szerint a felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítása nem érinti a Közép-európai Egyetemet (KEE), de a CEU működése a kezdetek óta kérdéseket vetett fel. Palkovics László az mondta az InfoRádió mai Arénájában, hogy veszteségként értékelné, ha a CEU elhagyná Magyarországot.

Az államtitkár szerint nem CEU-ellenes törvényt akartak hozni, csak jövőbeli komplikációkat szeretnék elkerülni. Nem akarnak olyan egyetemeket, amelyek kvázi diplomagyárként működnek, de hozzátette, ez a minősítés nem a CEU-ra vonatkozik.

Egy egyetem attól egyetem, hogy ott is folytat felsőoktatási tevékenységet, ahol akkreditálták,

mondta az államtitkár, és ez már 1993-ban is felvetődött, majd később, a 2004-es szándéknyilatkozat aláírásakor is.

A Közép-európai Egyetem a magyar szabályoknak megfelelő magánintézmény, amelyet a MAB akkreditált. A két intézmény képzései ugyanazon emberekkel, fizikailag egy helyen történik. A CEU viszont egy Amerikában akkreditált intézmény, amely ott nem folytat képzéseket. Ezért a mostani jogszabály módosítás nem érintik a KEE-t.

Palkovics cáfolta, hogy a CEU-t be akarnák zárni,

vagy az egyetemi autonómia veszélybe kerülne.  Megismételte: azt várják a CEU-tól, hogy Amerikában is legyen képzése, illetve legyen államközi megállapodás a működésről, és jelezte, kezdeményezni fogják a két ország együttműködését az amerikai oktatási minisztériumnál. Ha a szándék mindkét fél részéről az, hogy működjön tovább az intézmény, fognak megoldást találni. 

Ha a megállapodás nem születik meg hat hónap alatt, akkor a CEU-ra egy évvel később lehet majd ismét jelentkezni. Nagy piros szalag azonban nem kerül a CEU-ra, hogy itt mindennek vége van - mondta az államtitkár, aki szerint

ha az a döntés születne, hogy a CEU megy, az veszteség lenne, és ezt nem szeretnék.