Villámgyorsan megszavazták a CEU-törvényt

untitled shoot-3351
2017.04.04. 13:27
Kedd reggel vitáztak róla, kora délután pedig a képviselők többsége meg is szavazta a CEU-ról szóló törvényt. A Fidesz és a KDNP, köztük Orbán Viktor igennel, az MSZP és az LMP nemmel szavazott. A Jobbik és a DK nem szavazott.

A parlament 123 igen 38 nem ellenében megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, vagyis a CEU-törvényt kedd kora délután.

  • A javaslatot megszavazta hét igazoltan távol levő képviselő kivételével az összes fideszes és KDNP-s képviselő.
  • A szavazáson jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, ő is igennel szavazott.
  • Nemmel szavazott az MSZP, az LMP, illetve hét független képviselő.
  • 38 képviselő nem szavazott, ez a komplett Jobbik-frakció, illetve a parlamentet bojkottáló DK-s képviselők.

A szavazást kisebb közjáték zavarta meg. Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője egyperces szirénaszóval nem engedte, hogy elkezdődjön a szavazás. Lezsák Sándor alelnök azt mondta, a házbizottság elé viszik az ügyet, ebből várhatóan büntetés lesz.

A kormány javaslatát azért nevezhetjük lex CEU-nak, mert több rendelkezése kizárólag a CEU-ra vonatkozik, lényegében annak megmaradását lehetetleníti el. Hétfőn meg is szigorították a határidőket, amely még az eredeti terveknél is rosszabb helyzetbe hozza a CEU-t.

A múlt héten benyújtott javaslatot  Semjén Zsolt indítványára  a szokásoktól eltérően kivételes eljárásban tárgyalták. Ez azt jelenti, hogy hétfőn három órán keresztül lehetett csak módosítókat benyújtani (ebben szerepelnek  a szigorítások ), a legilletékesebb, oktatással foglalkozó kulturális bizottság előtt nem járt a javaslat, és most, kedd reggel vitáztak róla a képviselők.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az expozéjában először jogi-szakmai érveket sorakoztatott, majd Soros György világméretű lejárató kampányáról beszélt, és egy eddig nem ismert Soros György-levelet is felolvasott. Az ellenzéki képviselők a Fidesz károkozásáról beszéltek és diktátorozták Orbánt.

A most elfogadott javaslat még nem lép életbe, ameddig Áder János köztársasági elnök alá nem írja, illetve ki nem hirdetik. Feltehetően az Alkotmánybíróság elé is kerül majd a módosítás, az LMP már megígérte, hogy a testülethez fordul. És hogy mi lesz ezek után a CEU-val? Itt foglaltuk össze, milyen kifutásai lehetnek a botránynak, alább pedig egy gyors összefoglaló videót láthat.

Tudjon meg mindent a lex CEU-ról két percben!

A CEU-törvény ellen számtalan oktatási intézmény, szervezet és neves egyetemi oktató tiltakozott. Vasárnap délután Budapesten tüntetést is szerveztek, illetve ma délután öt órára ismét tiltakozást szerveznek, élőláncot vonnak a CEU épülete köré.

Borítókép: Hernádi Levente Haralamposz  • Tippek
  • Csok