Börtönbe megy Heresznye polgármestere

2017.04.05. 12:08

Jogerősen végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki a Kaposvári Törvényszék egy családsegítő nőre és polgármesterre, akik harmadik társukkal összejátszva megszerezték egy örökös nélkül meghalt, idős, vízvári férfi 18 millió forintos hagyatékát - írja a Sonline.hu. Az első fokú bíróság korábban mindhárom vádlott bűnösségét kimondta, de az ügyészi indítványtól eltérően a családsegítő nővel szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. Az első fokú ítélet ellen az ügyész fellebbezett a családsegítő büntetésének súlyosításáért. 

A másodrendű vádlott Heresznye fideszes polgármestere, Kolics Gábor volt, aki napi kapcsolatban állt a közeli településen családsegítőként dolgozó harmadrendű vádlottal, aki 2013. júniusban megtudta, hogy Vízváron örökös nélkül meghalt egy férfi, és információkat szerzett a hagyatékról is. Elhatározták, hogy megszerzik az örökséget. Bevonták az elsőrendű vádlottat, egy rossz anyagi helyzetben lévő ismerősüket. 3 millió forint juttatás ellenében felajánlották neki, hogy hamis végrendelettel megkaparinthatnák a férfi hagyatékát.

A hagyatéki eljárásban az ismerős férfi becsatolta a hamis végrendeletet, ennek alapján a közjegyző 2014. márciusban átadta neki a 4,8 millió forint értékű ingatlanát és 13 millió 200 ezer forintot érő értékpapírokat. A visszaváltott értékpapírokból megszerzett készpénzből az elsőrendű vádlott 7 millió forintot és az ingatlan kulcsait átadta a falu vezetőjének, és magának megtartott 3 millió forintot. Később az elsőrendű vádlott tudomást szerzett az örökhagyó két életbiztosításáról is, amikre a biztosító 2 millió forint kifizetést teljesített részére.

A Népszava szerint a polgármester két év, a családsegítő nő pedig két év négy hónap börtönt kapott, Heresznyén pedig időközi polgármester-választást kell kiírni.