Botka kimondottan örült az ellene tüntetőknek

2017.04.05. 19:52

A XVIII. kerületi Havanna lakótelepre érkezett Botka László országjárása, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Kunhalmi Ágnes budapesti elnökkel tartott utcafórumot.

A rendezvény központi üzenete ezúttal is az volt, hogy "hiteles, új, igazságosságra épülő baloldali programmal leváltható az Orbán-kormány". Az MTI tudósítása szerint azonban pár ellentüntető megzavarta a rendezvényt.

Botka erre úgy reagált, hogy korábban azt mondták neki, akkor fogják tudni, hogy működik a programjuk, ha "a Fidesz provokátorokat küld". Ezért ő és Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök is örömmel fogadta, hogy rendezvényükre táblákkal és molinókkal ellentüntetők is érkeztek.

Az utcafórumon az MTI szerint mintegy százan vettek részt, de Botka-ellenes feliratú táblákkal és molinóval több ellentüntető is érkezett. A rendezvény házigazdájaként Kunhalmi Ágnes az ellentüntetőket helyi fideszeseknek nevezte, és kijelentette: a Fidesz hét éve nem mer az emberek közé menni, csak akkor, ha a szocialisták is ott vannak. 

Eközben Gyurcsány az összefogást sürgette

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a jelenlegi választási rendszerben nincs alternatívája az ellenzéki együttműködésnek. Gyurcsány Ferenc erről országjárásának pécsi állomásán beszélt. A kormányváltás feltétele, hogy "legyen mondanivaló", ami "a DK oldalán megvan", az MSZP pedig májusban mutatja be programját. Szerinte ekkor már "értelmes dolgokról beszélünk", nem pedig "személyi wirtschaftról". Természetes, hogy vannak viták, de az nem természetes, hogy az Orbán Viktorral szembeni küzdelemben a viták fontosabbak, mint az együttműködés - mondta a volt kormányfő.

Első dolga lenne megsemmisíteni a CEU-törvényt

A magyar emberek döntő többsége kormányváltást akar - mondta Botka László, aki szerint "a demokratikus oldalon" visszatért a remény, ezért minden demokratának, akinek célja a kormány leváltása, szövetséget ajánl, és ehhez kéri az emberek támogatását.

Botka szerint a Fidesz hatalma az igazságtalan adórendszeren és igazságtalan választási rendszeren, az "orbáni strómanok által hazugsággyárrá tett médián", és azon nyugszik, hogy mindig ellenséget keresnek, legyen az a Heineken, Brüsszel vagy éppen a CEU. Problémának nevezte, hogy az ellenzék eddig nem tudott hiteles programot állítani. Ezért ha a baloldal új, hiteles, igazságosságra épülő programot állít, el fogják tudni zavarni az Orbán-rezsimet - mondta.

A felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítására kitérve szégyennek nevezte, ami az országban történik, azt, hogy az Orbán-kormány "a régió és Magyarország legszínvonalasabb egyetemét" találta meg ellenségének. Hozzátette: a szegedi egyetem tizenkét kara is tiltakozását fejezte ki a törvénymódosítás miatt.Azt ígérte, a kormányváltás után első dolguk lesz megsemmisíteni "ezt a szégyenteljes" törvényt és visszaállítják az egyetemi autonómiát és szabadságot.