Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kormányszóvivő: Soros a német kormányt is megtéveszti

2017.04.05. 23:20

A magyar kormány sajnálattal látja, hogy Soros György hazugságai a német kormányt is meg tudják téveszteni - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az MTI-vel. 

Kovács arra reagált, hogy Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő aggodalmát fogalmazta meg a magyar felsőoktatási törvény gyorsított eljárásban elfogadott módosítása miatt.

Kovács Zoltán sajnálatosnak nevezte azt is, hogy egy olyan felelősségteljes és komoly kormány, mint a német, ilyen kijelentéseket tesz. Kovács elismételte, a jogszabály-módosításnak az volt a célja, hogy felszámolja azokat a szabálytalanságokat, amelyeket az Oktatási Hivatal vizsgálata feltárt, egyúttal megszüntesse azt a kivételezést, amely indokolatlan előnyöket adott egy magyarországi felsőoktatási intézménynek, ezzel hátrányos helyzetbe hozva az összes többit. Az új szabályozás szerinte nem tartalmaz teljesíthetetlen feltételeket, miközben a CEU rektora épp ellenkezőleg látja.

HUSZ1649
Fotó: Huszti István / Index

A kormányszóvivő szóvá tette azt is, hogy

a német fél a magyar kormány vagy a nagykövetség megkérdezése nélkül fogalmazta meg véleményét,

miközben készséggel állnának rendelkezésére a felvetések megválaszolásában.

A kijelentés "különösen érdekes" egy olyan kormány helyettes szóvivője szájából, amelynek országában a tartományi oktatási szabályokat megvizsgálva alapvető kérdések vetődnének fel azzal kapcsolatban, hogy ott működhetne-e egyáltalán Soros György-féle egyetem - jegyezte meg Kovács Zoltán.