Népszavazást kezdeményez a Momentum a CEU megmentéséért, illetve Orbán és Gyurcsány ellen

2017.04.05. 18:56 Módosítva: 2017.04.05. 19:13

Több témában is népszavazást kezdeményez a Momentum - közölte a párt. A kezdeményezések a CEU megmentéséről szólnak, valamint arról, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek választott.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke közben a Corvinus Egyetemen tartott beszélgetésen ezt azzal indokolta, hogy , hogy többről szól ez az ügy, mint a CEU, az oktatás szabadságáról és a minőségről is, írta a Hvg.hu.

A Momentum kérdése elsőre elég bonyolultnak tűnik, de a keddi módosításról szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?

A Momentum itt lépéshátrányban van, a DK alelnöke, Vadai Ágnes ugyanis már kedden azt ígérte, hogy a párt népszavazást kezdeményez, és a DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László már le is adta a kérdést, amely így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője a DK kérdéséről azt mondta "bár a CEU kapcsán a DK vezetése is népszavazást kezdeményezett, láttuk, hogy az olimpiai népszavazást is adatgyűjtésre használták volna ki. A Momentum szerint azonban az elmúlt 27 év lejáratódott szereplői nem tudnak hitelesen az élére állni egy ilyen kezdeményezésnek – különösen, ha az egyik legelutasítottabb politikusról, Gyurcsány Ferencről van szó."

(Érdekesség, hogy cikkünk megjelenése után, szerda este egy Demokrata Párt nevű szervezet jelentkezett, hogy pártelnökök, bizonyos Kósa Sándor szintén népszavazást kezdeményez a CEU megmaradásáért, a törvény visszavonásáért. A népszavazási törvény szerint ha az ő kérdését is átengedik, ő is elkezdheti gyűjteni az aláírásokat.)

IMG 7997
Fotó: Huszti István / Index

Ezen kívül a miniszterelnök újraválaszthatóságának korlátozásáról is szavaztatna a Momentum. Gyakorlatilag Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc személyére szabott kérdésekről van szó, ugyanis mindkettőjüket kétszer választotta már meg a parlament miniszterelnöknek.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

A kérdéseket előbb a NAIH-nak kell jóváhagynia, majd benyújtják a Nemzeti Választási Irodához. A Nemzeti Választási Bizottság ezután dönthet róla.  • Tippek
  • Babaváró hitel