Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Az amerikai külügy megbízottakat küld Budapestre a CEU-ügy miatt

2017.04.07. 07:28

Megbízottakat küld Magyarországra jövő héten az amerikai külügyminisztérium a CEU körül kialakult helyzet miatt - közölte egy amerikai oktatási szaklapban Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke. A nyilatkozatot a hvg.hu vette észre.

"Ma reggel kaptam egy üzenetet, hogy az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten" - mondta Ignatieff Washnigtonban a The Chronicle of Higher Education című lapnak. 

A megbízottak kifejezetten a CEU miatt érkeznek, de arról nincs szó a miniinterjúban, hogy kik, hányan, és pontosan milyen feladattal.

Ignatieff azt mondta, hogy egy kis egyetem egy Orbán és Európa közti, valamint egy Orbán és Amerika közti "geostratégiai harc" közepén találta magát túszként. Hozzátette: az Egyesül Államok kormányának támogatása megingathatatlan, ami begyűrűzött Európába is, ezáltal az európaiak már kevéssé óvatosak az ügyben.

Amikor a Trump adminisztráció és az előző vezetés közti hozzáállásbeli különbségről kapott kérdést, annyit mondott: "Úgy gondolom, helytelen Orbán feltevése, hogy a Trump-kormányt nem érdekli majd, ha egy amerikai intézményt támadnak".