Klaudia
-4 °C
2 °C

Mérgező anyag jön a Tiszába Romániából

2017.04.07. 10:11

Egy berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatak-közeli tározójából az Aranyos folyóba - írja a Délmagyar.hu. Előzetes becslések szerint hatezer köbméter mérgező anyag került ki a természetbe az alatt a három és fél óra alatt, amíg a régi leürítő rendszeren keresztül ömlött a zagy a tározó völgyében folyó patakba, majd onnan az Aranyos folyóba.

A gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét ugyan lezárták nagy mennyiségű kővel és földdel, de szerdára már ezen is átszivárgott a szennyezett víz. Végleges megoldást még nem találtak arra, hogyan akadályozzák meg a további szennyeződést. A baleset után nagy mennyiségű vizet engedtek a Topánfalva fölötti víztározóból az Aranyosba, és ezzel felhígították a szennyezést.

A zagy a timföldgyártás során keletkezik, és a nehézfémeken kívül kénsavat tartalmaz. Hogy milyen hatással lesz a folyók élővilágára, azt egyelőre még nem lehet megjósolni. Döglött halakat mindenesetre nem láttak az Aranyosban. A szennyezés 200 kilométert tesz meg, ahol a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, Szeged közelében a Tiszába jut.