Azbesztet találtak a Petőfi Csarnok bontása közben

2017.04.10. 08:44 Módosítva: 2017.04.10. 13:32

A Népszava úgy értesült, hogy azbeszt tartalmú anyagok jelenlétének valószínűségét mutatta ki az azbesztmentesítéssel foglalkozó Drycon Hungary Kármentesítő Kft. Petőfi Csarnokban végzett felmérése. 

Az azbesztmentesítés nem szerepelt a Pecsa bontását végző DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. feladatai között, ezért a megbízó Városliget Zrt. ezért nettó 7,6 millió forinttal megtoldotta a DTRT vállalkozói díját, hivatkozva a Drycon szakvéleményére - így már 132 millió forintba kerül a bontás.

A Népszava megkérdezte a Városliget Zrt. a Pecsa-ban felfedezett azbeszt mennyiségéről, de eddig nem kaptak választ, így azt sem tudni, hova szállítják az azbeszt tartalmú hulladékot ártalmatlanítani. A DTRT módosított szerződése szerint április 15-ig kellene átadni a Pecsa bontott területét.

A Liget-projekt megvalósítása során, tavaly júliusban a volt Hungexpo-pavilonok bontásánál is találtak azbesztet. A Városliget Zrt. ezt se verte nagydobra, a nyilvánosság a ligetvédőknek köszönhetően szerzett róla tudomást, akik blokádot vontak az építési terület köré. A Hunegxpo-telken a legveszélyesebb azbesztpor jelenlétét nem mutatták ki. Nem porlódó azbesztcementes csövet és palát találtak, utóbbiból 1-2 köbméter került a bontási törmelékbe, amit elkülönítettek. Ezen kívül 10-20 kiló azbesztcementes anyag szóródott szét, továbbá 15 köbméter azbesztpalára bukkantak.

Frissítés: A Városliget Zrt. közleményt adott ki a Népszava cikkével kapcsolatban, amiben azt írják, hogy nem a bontás közben, előre nem látható módon találtak azbesztet a kivitelezők, hanem már a bontást megelőzően felmérték az épületet, és a VS Construction Kft., mint alvállalkozó kibontotta és előkészítette, a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra.

Az azbesztmentesítés szakszerűen, biztonságosan és a jogszabályoknak megfelelően zajlott le. A mentesítés sem a park használóira, sem pedig a környéken élők számára nem jelentettek semmilyen egészségügyi kockázatot.

Mint írják, a Petőfi Csarnok bontása várhatóan a második negyedévben fejeződik be.