Botrányba fulladt a nemzetbiztonsági bizottság ülése, Németh Szilárdék felálltak és kimentek

2017.04.10. 13:34

Határozatképtelenné tette a Fidesz a parlament hétfői nemzetbiztonsági ülését azután, hogy az LMP-s Szél Bernadett a kormány által elindított "nemzeti konzultáció" weboldalán felfedezett kódokról akart kérdezni - írja az ellenzéki politikus a Facebook oldalán.

Az Index úgy tudja, hogy a napirendi pontot sem szavazták meg a képviselők, miután a testület fideszes alelnöke, Németh Szilárd felállt és kiment a teremből, a kormánypárti képviselőtársai pedig követték őt. Így vált határozatképtelenné az ülés. 

Szél Bernadett arra lett volna kíváncsi, hogy miért egy orosz céget vont be a kormány a nemzeti konzultáció adatainak feldolgozásához, hogyan történt a kapcsolat kialakítása, és valóban kihagyták-e a titkosszolgálatokat a kóddal kapcsolatos intézkedésekről. Németh Szilárd és a fideszes képviselők határozatképtelenné tették az ülést, az LMP-s politikus szerint így lehetetlenítették el azt, hogy a hazai titkosszolgálatok tájékoztatást adjanak az ügyről a képviselőknek. Egy olyan bizottságban, amelynek elvileg éppen a titkosszolgálatok ellenőrzése lenne a feladata. Szél Bernadett szerint ami hétfőn történt, az példa nélküli, ilyen korábban a nemzetbiztonsági bizottságban nem fordult elő, a politikus szerint ezzel a Fidesz "ismét átlépett egy vörös vonalat". 

Úgy tudjuk, Szél először a katonai titkosszolgálatokat kérdezte, de nem kapott választ az orosz kódokkal kapcsolatos kérdéseire, mondván, az a belügyre tartozik. Ám az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjétől sem kapott választ, mivel Németh Szilárdék ekkor már elhagyták a termet.

A 444 szombaton szúrta ki, hogy a weboldal kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja. Ilyen mérőkódok léte nem meglepő egy kérdőíves honlapban, de az igen, hogy a Yandexre esett a választás. A cégről ugyanis 2011-ben kiderült, hogy adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal, például olyanok személyes adatait, akik a Yandex Paypal-szerű szolgáltatásán keresztül támogattak egy orosz ellenzéki bloggert.

Ráadásul a portál azt is kiderítette, hogy a kód a konzultációs honlapon megadott adatokat orosz szerverre továbbítja, ami azon túl, hogy önmagában is aggasztó, ellentmond a honlapon közölt adatkezelési tájékoztatónak – ami azt állítja, hogy az adatokat nem továbbítják külföldre. A mérőkód egy nappal a felfedezése után eltűnt a weboldalról, a kormányzati tájékoztatási központ pedig közleményben reagálva közölte, hogy a kód csak a honlap hatékonyságát szolgálta, és a nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak.

A Demokratikus Koalíció személyes adatokkal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz a nemzeti konzultáció honlapjának ügyében.