Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ekkora tömeg régen vonult utcára Orbán ellen

IMG 8477
2017.04.10. 00:18 Módosítva: 2017.04.10. 08:14
Tízezrek tüntettek vasárnap délután a CEU-törvény ellen, és kérték Áder János államfőt, hogy ne írja alá. Régen láttunk ekkora kormányellenes tüntetést, a legelszántabbak, több ezren este a Fidesz-székházhoz is elmentek. Bár a tüntetés tárgya a CEU megmaradása volt, sokszor felcsendültek a "mocskos Fidesz" és az "Orbán, takarodj!" rigmusok.

Az előkészületekből már lehetett sejteni, hogy nem átlagos kormányellenes tüntetés készülődik Budapesten. A Facebookon 40 ezren jelezték előre, hogy tiltakoznak a villámgyorsan elfogadott CEU-törvény ellen, és részt vesznek, vagy érdeklődnek a vasárnap délutánra meghirdetett tüntetés iránt.

Át is kellett rakni a tüntetés helyszínét, így végül a rendezvényt a Várkert Bazár elé hirdette öt órára Oktatási Szabadságot elnevezésű szervezet. A helyszín már korábban megtelt: a Lánchíd és az Erzsébet híd előtt mozdulni is alig lehetett, sokan el sem jutottak tehát a Várkert Bazárhoz, ahonnan a program szerint vonulás indult a Parlamenthez.

Nehéz megbecsülni, mennyien voltak. A szervezők először 60-70 ezres számot saccoltak, végül a színpadról 80 ezret mondtak be. A több tízezres szám azonban nem túlzás. Elég, ha arra gondolunk, hogy a tömeg eleje már a Kossuth téren volt, míg a vége még Budán. Illetve volt jó pár tüntető, aki csak akkor ért a Parlamenthez, amikor éppen befejeződtek a beszédek.

Nem is csoda, hogy a tüntetés nem ért véget a hivatalos záráskor, hét óra után, hanem sokan, több ezren felvonulást tartottak a városban. Vázlatosan az este helyszínei és történései, itt percről percre is elolvashatja:

 • Gyülekező a Várkert Bazárnál öt órakor. Rögtön üzentek Áder János államfőnek, hogy ne írja alá a törvényt. Majd a Tanítanék mozgalom képviselői szólaltak fel, és fő üzenetük az volt, hogy itt "a diákok esélyei egyre szűkülnek, a jogaik egyre sérülnek". 
 • A tömeg átvonult a Lánchídon át a Parlamenthez. Annyian voltak, hogy bő másfél óráig tartott mindenkinek átérni. 
 • A tüntetők elhaladtak a Nádor utcában a CEU épülete előtt is, itt azonban nem volt külön beszéd, csak skandálás:  "Demokráciát Magyarországon!", "Ne írd alá, János!".
 • A Parlamentnél két CEU-s, illetve a Greenpeace egyik munkatársa beszélt. A beszédekben természetesen a törvénymódosítás visszavonását kérték, de kitértek arra is, hogy milyen "megbélyegző" civiltörvényt készül elfogadni a parlament a kormány javaslatára. Szerda estére újabb tüntetést hirdettek a civiltörvény miatt.
 • A tüntetés hét óra után hivatalosan véget ért, sokan azonban nem mozdultak. Előkerültek a Fidesz-ellenes jelszavak, felhangzott a "mocskos Fidesz" és az "Orbán, takarodj" mellett a gyurcsányi időkben legendássá vált "elkúrtad" is.
 • A Parlament lépcsőjénél olykor lökdösődés is volt, a rendőrök szerint üveggel is megdobálta őket néhány tüntető. Az M1 riporterét pedig inzultálták, amikor be akart jelentkezni.
 • Ezután a tüntetők átmentek a Szalay utcába az oktatási államtitkárság épületéhez. Itt elég kevés rendőr sorakozott fel, és nagyobb lökdösődés alakult ki. "Elkúrtad! Elegünk van!" - skandálták közben.
 • Este kilenckor még több ezer emberben volt erő, és nem széledtek szét. Átvonultak a Fidesz-székház felé. Teljes szélességében elfoglalták a Nagykörutat, majd az Andrássy utat is le kellett zárni.
 • A Lendvay utcában a Fidesz-székháznál rohamrendőrök sorakoztak fel. Nem is jutottak közel hozzá a tüntetők.
 • Tíz óra után ezért a Hősök terénél tüntettek a legelszántabbak.
 • Fél tizenegykor még volt erő sokakban, és visszaindultak a belváros felé az Oktogonhoz. Majd az Oktogonnál pár százan elhatározták, hogy minél tovább maradnak.

A tüntetés, majd az este történéseinél azonban sokkal fontosabb a rendezvény üzenete. A demonstrálók konkrétan azt szerették volna nyomatékosítani, hogy nem szeretnék, ha Áder János aláírná és hatályba lépne a CEU-törvény. A fő üzenet azonban nem mellékesen az volt, hogy ennyi ember momentán torkig van Orbán Viktor kormányzásával, és CEU-törvényt kivitelező hatalomgyakorlási módszerével. Ez kikövetkeztető volt a felcsendülő rigmusokban, amelyek nemcsak Orbánt, hanem többször Mészáros Lőrincet és Habony Árpádot is támadták.  

Az elmúlt években persze több kormányellenes tüntetés is volt, a legemlékezetesebbek közül a netadós tüntetést, illetve az oktatási tüntetéseket emelhetnénk ki. Hasonlóság, hogy ezek is sok embert megmozgattak, beszédtémát szolgáltattak hosszabb időre. Orbán ezek után meg is hátrált, a netadós javaslatot visszavonta a kormány, az oktatásban pedig nagy átalakítások mellett döntöttek (még ha nem is teljesítették a tüntetők kéréseit).

A CEU-törvény visszhangja illeszkedik ezekhez, a mostani tüntetésre is szemmel láthatóan rengetegen mentek el.

Ekkora tömeg régen vonult Orbán ellen.

Kérdés, persze, mire elég, meddig tart a tiltakozás. Áder János államfőnek hétfő estig kell döntenie, hogy a mostani tüntetés, a hazai tiltakozások és nemzetközi kritikák ellenére aláírja vagy sem a törvényt

(Borítókép: Huszti István/Index)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!