ENSZ: Olyan rossz a menekülteknek Magyarországon, hogy inkább ne toloncoljanak ide senkit

2017.04.10. 18:28

Romlik a menedékkérők helyzete Magyarországon, ezért a dublini rendelet felfüggesztését kéri Magyarországgal kapcsolatban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn felszólította az uniós tagországokat, hogy

ne küldjenek vissza menekülteket Magyarországra,

amíg a budapesti kormány nem hozza összhangba a menekültek és bevándorlók kötelező őrizetbe vételéről rendelkező törvénymódosítását az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal.

Filippo Grandi főbiztos szerint a menedékkérők helyzete az őrizetbe vételükkel olyan sokat romlott, hogy inkább arra kéri a tagállamokat, hogy ne küldjenek vissza senkit.

"Március 28-i hatályba lépése óta az új menedékkérőket – közöttük gyermekeket – magas pengés drótkerítéssel körülvett konténerekben tartják fogva, amíg nem folytatják le a teljes menedékügyi eljárást" – áll az UNHCR közleményében. "Április 7. óta 110 embert, közöttük 4 kísérő nélküli gyermeket és gyermekeket családtagjaikkal tartanak itt" - olvasható a közleményben.

"A Magyarországra érkező menedékkérők helyzete, amely már korábban is súlyosan aggasztotta az UNHCR-t, csak tovább romlott" – jelentette ki Grandi. Kitért a menekültek és bevándorlók elleni erőszakos cselekményekről szóló jelentésekre is.

"Elismerve a hatóságoknak a rendőri erőszak elleni legutóbbi intézkedéseit, továbbra is nagyon aggódunk a Magyarországra érkező bevándorlók és menekültek elleni bántalmazás és erőszak súlyos eseteiről szóló igen nyugtalanító jelentések miatt."

"Felszólítom a tagállamokat, hogy függesszék fel minden dublini menedékkérő átszállítását az országba, amíg a magyar hatóságok nem hozzák összhangba gyakorlatukat és politikájukat az európai és a nemzetközi joggal" - közölte a főbiztos.

Cecile Pouilly, az UNHCR szóvivője szerint az ilyen intézkedés ritka az EU-ban, legutóbb 2012-ben kérték a menekültek visszaküldésének felfüggesztését, akkor is Magyarországra vonatkozóan. Előzőleg Bulgáriával és Görögországgal kapcsolatban tettek hasonló javaslatot.

A dublini egyezmény értelmében a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért az a tagállam felelős, amelybe érkezve a bevándorló vagy menekült az Európai Unió területére lép. Ha egy Németországban menedéket kérő bevándorló előzőleg Magyarországon már benyújtott ilyen kérelmet, elvben vissza kell őt toloncolni Magyarországra.