Lánczi András rektor szerint a corvinusosok nem politizálhatnak az egyetem nevével

2017.04.10. 17:44 Módosítva: 2017.04.10. 21:26

Amióta kiderült, hogy a kormány módosítja a felsőoktatási törvényt, hogy ellehetetlenítse a CEU-t, a magyar felsőoktatás rengeteg szereplője kiállt a megtámadott magánegyetem mellett.

A Corvinus vezetése nem hogy nem állt ki a CEU mellett, Lánczi András, a Corvinus rektora (egyébként Orbán-közeli politikai szakértő) egy körlevélben még finoman fel is hívta az egyetemén dolgozók, kutatók és hallgatók figyelmét arra, hogy mik is a nyilatkozattétel szabályai.

"Az egyetemi polgárok kötelessége az Egyetem jó hírnevének a megőrzése és ápolása, valamint elvárás, hogy a nyilvános szerepléseik során tartózkodjanak világnézeti és politikai preferenciáik megjelenítésekor az Egyetemre való hivatkozástól" – írta múlt kedden, épp a CEU-törvény elfogadásának napján. A levelet a Corvinus kancellárja, Pavlik Lívia is aláírta.

Hétfő kora délután újabb körlevelet küldött a dolgozóknak Lánczi és Pavlik, amiben a múlt heti, szerintük "félreérthető" levelüket próbálják magyarázni.

"A visszajelzésekben felmerült kérdések fontosak, jól mutatják egy közösségben a szabadság és a felelősség viszonyának összetettségét"

– írják.

Az egyetem vezetői kiemelten fontosnak tartják az egyetemi polgárok közéleti véleménynyilvánításának szabadságát, de – teszik hozzá – az egyetem közösségének tagjai "egyéni – ennek megfelelően sokszínű és eltérő – állásfoglalásaik során" a személyes véleményüket nem tüntethetik fel a közösség és az intézmény hivatalos véleményeként.

Lánczi András
Lánczi András
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Lánczi ezzel és a múlt heti levelével valószínűleg a Corvinusosok a CEU-ért nevű Facebook-oldal tulajdonosainak akart üzenni. Ők kedden hallgatói fórumot szerveznek az egyetemen a CEU kapcsán, amelyen információnk szerint Lánczi is részt vesz. A csoport tagjai egyébként pozitívan fogadták a rektor hétfői levelét, szerintük az a múlt heti levélhez képest egyfajta visszakozásként is felfogható.

Egy professzor Lánczi levele miatt otthagyta az egyetemet

Szintén hétfői hír, hogy a Corvinus Tudományos Tanácsából kilépett Kőszegi Botond, a CEU Közgazdaságtan Tanszékének professzora, az MTA doktora, Yrjö Jahnsson-díjas közgazdász. Kőszegi a kilépését levélben írta meg, amelyben utal Lánczi korábbi levelére.

„Az utóbbi napokban személyesen tapasztaltam, hogy sok corvinusos diák és oktató fél az egyetemen belüli megtorlástól a CEU melletti kiállása miatt. Egyértelmű, hogy ezt a félelmet részben az egyetem vezetősége keltette, és amikor nyilvánvalóvá vált, nem tett komoly lépéseket az enyhítésére” – írta.

Itt van a hétfőn írt levél teljes szövege

"Kedves kollégák!

Számos visszajelzés érkezett az Egyetem vezetésének korábbi közleményére. Nagyon sajnáljuk, ha a közlemény félreértésekre adhatott okot. A visszajelzésekben felmerült kérdések fontosak, jól mutatják egy közösségben a szabadság és a felelősség viszonyának összetettségét. Korábbi közleményünket Egyetemünket negatív színben feltüntető konkrét megszólalások indokolták. Közösségünk alapértékeivel összhangban kiemelten fontosnak tartjuk az egyetemi polgárok közéleti véleménynyilvánításának szabadságát.

Az Egyetem közösségének nevében annak az alapelvnek a szem előtt tartását kérjük minden egyetemi kollégától, hogy egyéni – ennek megfelelően sokszínű és eltérő – állásfoglalásaink során ne tüntessük fel negatív színben a Közgázt, amelyre méltán lehetünk büszkék, miközben más intézmények erősségeit is elismerjük; és figyeljünk arra, hogy személyes véleményünk ne tűnjön fel a közösség és az intézmény hivatalos véleménynyilvánításaként. Köszönjük együttműködésüket!

Lánczi András, Pavlik Lívia"