Noam Chomsky levélben kérte Ádert, hogy ne írja alá a CEU-törvényt

2017.04.10. 21:01 Módosítva: 2017.04.10. 23:19

Noam Chomsky világhírű amerikai nyelvész, filozófus, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora és baloldali politikai aktivista levélben kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását, a CEU-t ellehetetlenítő törvényt.

GettyImages-1586600
Fotó: William B. Plowman / Getty Images Hungary

Chomsky azt a levelet küldte el saját aláírásával, amit a CEU rakott ki mintaként a honlapjára. Ez felvázolja, hogy mi a gond az új törvénnyel, szerinte annak hatályba lépésével gyakorlatilag esélytelenné válik, hogy a CEU továbbra is Magyarországon működjön. A közlemény négy pontba szedi, hogy Áder milyen indokokra kellene az államfőnek hivatkoznia, ha vétózni szeretné a törvényt:

  • A törvény korlátozza a tanszabadságot, a kutatás, tanulás és tanítás szabadságát és megsérti a kultúrához való jogot, azáltal, hogy nemzetközi megállapodáshoz köti, hogy Magyarországon külföldi felsőoktatási intézmények működhessenek.
  • A tanszabadságot az is korlátozza, hogy a törvény arra kötelezi a külföldi intézményeket, hogy anyaországukban is építsenek egy külföldi kampuszt.
  • A törvény egyértelműen diszkriminálja a CEU-t, mert olyan eleme is van, amely csak a CEU-t érinti rosszul.
  • Megsérti a bevett törvényhozási gyakorlatokat, mivel elképesztő gyorsasággal, különleges eljárásban tárgyalta és fogadta el a Parlament és a kormány nem egyeztetett a felsőoktatás érintett szereplőivel.

A közlemény ezután CEU nemzetközi hírnevét és sikerességét hosszan dicséri és arról ír, hogy mennyi magyar tudományos intézménnyel van szoros kapcsolata a CEU-nak, felhozza példának az ELTE-t, a Corvinust, a Szegedi Egyetemet és az Magyar Tudományos Akadémiát. Végül a CEU mellett kiállókat sorolja fel Chomsky, megnevezi Navracsics Tibor oktatásért is felelős EU-biztost, a német államfő Frank-Walter Steinmeyert, George Patakit, korábbi New York-i kormányzót és Sólyom Lászlót.

"Arra kérjük, hogy elnöki jogkörével élve küldje el az Alkotmánybíróságnak a törvényt"

– zárta a levél. Azóta kiderült, Áder János aláírta a törvényt.