Olvasóink szavaztak: Áder azt csinálja, hogy...

Image uploaded from iOS (13)
2017.04.10. 11:24

Tegnap este indult egy tippjátékunk arról, hogy az államfő vajon aláírja-e a felsőoktatási törvény módosítását.  A tüntetés fő üzenete ugyanis az volt, hogy Áder János ne írja alá a CEU-törvényt, amelyet kedden fogadott el a parlament. 

Az államfő ma éjfélig három lehetőség közül választhat: aláírja, vagy politikai vétóval visszaküldi a parlamentnek, vagy alkotmányos vétóval az Alkotmánybíróságra küldi normakontrollra.

Olvasóink többsége arra számít, hogy az államfő alá fogja írni. (Nem azt kérdeztük, ki mit szeretne, hanem hogy, ki mire számít.) Eredményhirdetés délelőtt fél tizenkettőkor:

  • 41 500-an tippeltek arra, hogy aláírja,
  • 16 300-an arra, hogy nem.

Szólnak érvek mindkét forgatókönyv mellett. 

Érv az IGEN, ALÁÍRJA mellett: Ádernak volt már több vétója, de szimbolikus, Orbán Viktor számára igazán fontos ügyekben eddig nem nagyon ment szembe a pártakarattal (a negyedik alkotmánymódosításnál volt nagy nyomás rajta például, mégis simán aláírta). A Fidesz pedig az eddigiek alapján gyorsan túl akar lenni a dolgon. Aláírja a törvényt, kihirdetik, nincs több vita.

Érv a NEM, NEM ÍRJA ALÁ mellett: Látható, hogy nagy indulatok vannak a törvény ellen, Orbánban és a vezető fideszesekben talán felmerült, hogy jobb lenne engedni. Ha Alkotmánybíróságra kerül az ügy, netán újra módosítani kell , a mostani indulatok gyorsan alább hagynak, a szerdai tüntetésen például biztos nem lennének ennyien, a tiltakozások alábbhagynának rögtön. Vagyis ez amellett szól, hogy Áder nem írja alá, a Fidesz időt nyer.

Áder János a jelek szerint kihasználja a rendelkezésére álló időt. Öt napja van, hogy eldöntse, mit kezd az elfogadott törvénnyel, éjfélkor jár le a határidő.