Soros György megüzente: soha nem hagyják el Budapestet

2017.04.10. 18:03 Módosítva: 2017.04.10. 23:25

"Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást" – ezzel nyugtatja az aggódó diákokat és tanárokat a CEU elnök-rektora és az ő helyettese. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül: Soros György elkötelezett amellett, hogy a CEU a magyar fővárosban maradjon, írja a Hvg.hu.

A lap megszerezte azt a levelet, melyet hétfőn küldött ki Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora, valamint Liviu Matei rektorhelyettes az egyetem diákjainak, tanárainak, kutatóinak, munkatársainak. Ebben leszögezik, hogy a CEU létét nem veszélyezteti semmi.

"Sokan aggódtok, mit hozhat a jövő, de szeretnénk biztosítani róla, hogy az igazgatótanácsunk és az alapítónk is hajthatatlanul elkötelezett az akadémiai munka folytatása mellett"

– utalnak Soros Györgyre a levélben. Hozzáteszik, hogy politikai fenyegetéssel néz szembe az egyetem, de a működését minden körülmények között folytatni fogja.

A levélben leírják, hogy hétfő estig Áder János még megvétózhatja a törvényt, és a döntéstől függően azonnal kidolgozott jogi akcióba kezdenek Magyarországon és Európában, amellyel "hosszú távú megoldást és azonnali jogorvoslatot keresnek az intézmény jövőjére és függetlenségére nézve". Kidolgozott terveik vannak arra, hogy biztosítsák a jövőben is a tanulást, tanítást és kutatást.

"Budapest az otthonunk, és nem fogjuk elhagyni a bázisunkat bármi is következzen. Mindegy, mi vár ránk, ez mindig igaz lesz"

– írják a levél végén, majd hozzáteszik, hogy a CEU mellett tüntető tízezrek bebizonyították, hogy ez az egyetem a város része, és az is marad.

Áder döntése után a CEU az egyetem honlapjára rakott ki egy közleményt, amiben határozottan ellenzik a történteket. Kifogásolják, hogy a törvény elfogadása előtt nem egyeztettek a CEU-val és az érintett magyar szakmai szervezetekkel, pedig végig készen álltak erre, de minden erőfeszítésüket elutasították.

A közlemény szerint sérti a demokratikus államok törvényalkotási eljárásának alapvető elemeit az egész törvény és nyilvánvalóan előre megfontoltan diszkriminatív az intézménnyel szemben, illetve támadást intéztek a jó hírnevük ellen. Michael Igatieff, a CEU elnök-rektora szerint még mindig készen állnak a magyar kormánnyal való tárgyaláshoz, hogy az intézmény Magyarországon maradhasson. Ahogy Ignatieff mondja

A tanszabadság azonban nem alku tárgya. Ez egy olyan alapelv, mely minden jövőbeni tárgyalás alapját kell, hogy képezze.