Auguszta
-4 °C
2 °C

CEU-törvény: Szijjártó örül, hogy amerikai delegáció jön Magyarországra

2017.04.10. 12:05

A magyar kormány mindenkinek rendelkezésére áll, ha a jogszabály-módosításokkal kapcsolatban információra van szüksége

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter a felsőoktatási törvény módosításával és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló előterjesztéssel kapcsolatban. Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter közölte, azzal nehéz mit kezdeni, ha valaki előbb mondja ki az ítéletet és utána kérdez.

Szijjártó azt mondta, örül annak, és pozitív hozzáállást mutat, hogy az amerikai külügyminisztérium delegációt küld Magyarországra tájékozódásra. Ha valóban lesz ilyen delegáció, akkor fogadni fogják és elmondanak mindent. Arról is tájékoztatást adnak, hogy a civil szervezetek külföldi támogatása esetén milyen regisztrációs kötelezettséget írnak elő. A külügyminiszter közlése szerint, ilyet az Egyesült Államokban is előírnak, "egy bizonyos formában".

Úgy vélte, a segélyszervezeteknek nem okoz működési nehézséget a regisztrációs kötelezettség. Mint mondta,

nincs azzal probléma, ha egy nemzetközi segélyezéssel foglalkozó szervezet külföldről kap támogatást.

A magyar kormány is ad ilyet magyar és külföldi segélyszervezeteknek is, egyebek mellett a közel-keleti keresztény közösségek helyben maradását segítendő. Közlése szerint a kormány nem kapott visszajelzést külföldről a civil törvény módosításával kapcsolatban, de ha kap ilyet, megadja a szükséges tájékoztatást.