Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Felkerültek a netre a Momentum népszavazási kérdései

2017.04.11. 13:52

Felkerült a Nemzeti Választási Bizottság honlapjára a Momentum mind a nyolc népszavazási kérdése, szúrta ki a 24.hu. A párt a múlt héten közölte, hogy több témában is - a CEU megmentéséért, illetve Orbán és Gyurcsány ellen - népszavazást kezdeményez, de az összes pontos kérdést eddig nem lehetett ismerni.

A CEU-val kapcsolatos kérdések így hangzanak:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény attól függetlenül folytathasson oklevelet adó képzési tevékenységet, hogy magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény attól függetlenül folytathasson oklevelet adó képzési tevékenységet, hogy a székhelye szerinti országban folytat-e ténylegesen felsőoktatási képzést?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Central European University a 2017. április 4-én hatályos szabályozás szerinti feltételekkel működhessen Magyarország területén?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén bejelentés alapján működhessenek az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) valamely tagállamában államilag elismert, nyilvántartásba vett felsőoktatási intézmények?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Central European University a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2017. április 4-én hatályos szabályozása szerinti feltételekkel működhessen Magyarország területén?”

Az Orbán Viktorra és Gyurcsány Ferencre szabott, a miniszterelnökök újraválaszthatóságának korlátozásáról szóló kérdések pedig ezek:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

A kérdéseket a Momentum elnökségi tagja, Kádár Barnabás Áron nyújtotta be, aki egyébként korábban maga is a CEU-ra járt. A 24.hu-nak azt mondta: szerinte a CEU-ra vonatkozó kérdés "jogilag teljesen rendben van, így csak akkor kaszálhatják el, ha Orbán leszól az NVB-nek".