Ingyenesen adna ingatlanokat az egyházaknak az állam

D KOS20110319050
2017.04.12. 16:48
Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a nemzeti fejlesztési miniszter szerdán, hogy különböző ingatlanokat odaadhasson különböző egyházaknak. Kapnának a római katolikusok, a zsidók, a szaléziak és az állami iskolákra is pályázó Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus.

Dr. Seszták Miklós miniszter javaslata szerint az Egri Főegyházmegye tulajdonába kerülne egy egri pincerendszer amelyet kulturális és hitéleti feladatokra hasznosítana, két esztergomi ingatlant pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kapna meg oktatási célokra.

Szintén oktatási célbók jutna hozzá egy miskolci ingatlanhoz az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, míg egy budapesti, IV. kerületi ingatlan egy részét nevelési, oktatási, felsőoktatási feladatainak ellátása érdekében kapna meg a Don Bosco Szalézi Társasága, írja az MTI.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus is hozzájutna egy ingatlanhoz Budapest VIII. kerületében, a Múzeum utcában. A várhatóan szeptember 1-jétől hatályba lépő jogszabály ezen eleme a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek és műemlék-együttesek körébe tartozik, ezért annak elfogadása minősített többséget igényel.

Ez utóbbi egyház öt-tíz magyarországi állami iskolának is szeretne fenntartója lenni, mégpedig azért, mert egyezséget kötöttek a magyar állammal, hogy a korábbinál több közfeladatot látnak majd el Magyarországon. Ők pedig a közoktatásban szeretnének ennek a vállalásnak eleget tenni, első körben fővárosi általános iskolákra vetettek szemet, ahol úgy tűnik, nem szívesen fogadják őket.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátusnak Magyarországon meglehetősen kis apparátusa van, mindössze nyolc pappal. A hazai közösségük sem nagy létszámú: a legutóbbi népszámlálás adatai szerint mindössze 1701 fő vallotta ehhez az 1995-ben létrejött, a moszkvai fennhatóságú ortodoxiával szembenálló egyházhoz tartozónak magát.

Nem örülnek a szülők

Eddig két fővárosi, állami fenntartású intézménynél jelentkezett be az ortodox egyház, a nyolcadik kerületi Vajda Péter Általános Iskolánál, illetve a zuglói Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál. A Vajda Péter sportiskolában március 27-én tartottak feszült hangulatú tájékoztatót a szülőknek, a zuglói intézményben pedig kedd délután. Mindkét iskolában fel vannak háborodva a szülők, hogy mindenfajta előzetes egyeztetés nélkül érkezett az egyház szándéknyilatkozata és egyetlen szülői fórum után mindössze két hetük van dönteni a gyereküket érintő fontos kérdésben. Amennyiben a szülők több mint fele nem támogatja az április közepén esedékes szavazáson a fenntartóváltást, akkor az átszervezési folyamat megáll.