Ödön
1 °C
11 °C

Orbán új embere nemrég még földbe döngölte a Fideszt

000 APP2003053087164
2017.04.12. 11:29
Pár napon belül új miniszter kerül a kormányba: Orbán Viktor egy parlamenti felszólalása végén hintette el, hogy tárca nélküli minisztert akar a paksi beruházás kivitelezésének felügyeletére. Süli János paksi polgármester megerősítette kedd este, hogy felkérték a posztra. Eddigi életútja alapján aligha gondolhattuk, hogy egyszer bekerül az Orbán-kormányba.

Amilyen szokatlan módon jelentette be Orbán Viktor, hogy tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi bővítés koordinálására, olyan váratlan személyt választott a pozícióra – legalábbis első ránézésre.

A kormányfő ugyanis várhatóan azt a Süli Jánost nevezi ki, aki

  • Bajnai Gordon kormánya idején vezérigazgatója lehetett a paksi atomerőműnek;
  • és aki ráadásul 2014-ben nagyon lemosta a Fideszt az önkormányzati választáson.

Süli 78 százalékot begyűjtve elnyerte a polgármesteri posztot a Fidesz jelöltjével, Kozmann Györggyel szemben, és csapata az önkormányzat mind a nyolc egyéni képviselői helyet is elhozta a kormánypárt elől, amely 2010-ben még mindet megnyerte. 2014-ben így a Fidesznek be kellett érnie egyetlen listás mandátummal.

A vereség után fél évvel fel is oszlott a Fidesz paksi alapszervezete.

A helyi elnök, Bordács József szerint a párt több befolyásos helyi embere a választások előtt átállt Süli csapatába – ami azt az érzést kelthette, mintha az országostól nagyon eltérő lenne a felállás Pakson.

A Fidesz ellensége Orbán embere?

Valójában azonban a kép árnyaltabb: Süli ugyan nem a Fidesz színeiben nyert, de nem indult távolról, részt vett a Fideszhez köthető Kisgazda Polgári Egyesületben is – írta korábban a 444.hu.

Süli 2014-ben a távozni készülő polgármester helyére akár a kormánypárt jelöltjeként is pályázhatott volna, a KDNP ebben támogatta is, ám a Fidesz központjában inkább a 2010-ben még a Fidesszel szemben függetlenként indult – és egyértelmű vereséget szenvedett –, olimpiai bronzérmes kenus Kozmannt választották.

Bár Kozmann is paksi volt, a felülről hozott döntésnek nem örültek a helyi fideszes pártszervezetben – erről szólt átállásuk a helyben ismert Sülihez, aki Polgári Összefogás Paksért név alatt fogta össze a részben KDNP-ből verbuvált embereit. Hogy a kép még cifrább legyen, Sülit támogatta az MSZP és a DK is, ami miatt a kormánypártban olykor lekommunistázták a politikust.

Pedig 2012-ben még őt kereste meg a helyi Fidesz, de Süli a támogatásért cserébe sem akart a pártba belépni, márpedig 2014-ben a Fidesz pártbeli embert akart látni a város élén – írta akkor a Népszabadság. Hogy Sülit 2012-ben saját embereként el tudta volna fogadni a párt, az nem meglepő annak ismeretében, hogy a Fidesszel és Orbán Viktorral is kapcsolatban állt.

Például amikor a paksi atomerőműben 31 évet lehúzott Sülit 2009-ben Bajnai kinevezte az erőmű vezérigazgatójának. Süli állítólag ekkor kikérte Orbán véleményét is, miután borítékolható volt, hogy a 2010-es választásokon nagy többséggel tér vissza a Fidesz a hatalomba.

Elhagyták, de megbocsátott

Süli azonban így sem tudta megtartani pozícióját az erőműben: nem tudni, miért, de a kormányváltás után leváltották. Állítólag ezt nem Orbán akarta így, hanem a közelében lévő energetikai lobbi befolyásos tagjai, akiknek a kormányfő engedett – írta három éve a Népszabadság. Süli 2011-ben az erőművet is otthagyta.

Ez szálka megmaradhatott volna benne, de miután a Fidesz feletti 2014-es győzelmével törlesztett, nem zárkózott el a kormánypárttól. Tavaly tavasszal együttműködési megállapodást kötött a Polgári Összefogás Paksért és a Fidesz a májusi időközi választásra készülve. Süliék nem indítottak saját jelöltet, így a Fidesz színeiben Szabó Péter könnyedén nyert, majd megkapta az alpolgármesteri posztot is – miközben a 11 fős önkormányzatban vele együtt is csak két kormánypárti tag van.

Most már lehet fideszes polgármester

Kerestük természetesen Sülit, hogy megtudjuk, hogyan ajánlotta fel neki Orbán Viktor ezt a miniszteri posztot, és milyen tervei vannak, de nem értük el. 

Ami viszont biztos következmény: a miniszteri biztosi kinevezés után a 61 éves Sülinek le kell mondania a polgármesteri posztról, így hamarosan időközi választás lesz Pakson. Az együttműködés alapján minden bizonnyal érdemi ellenjelölt nélkül indíthatja el saját emberét a Fidesz, bár arról egyelőre nincs hír, hogy az ki volna.

Egyelőre azonban azt sem tudni, erre mikor kerülne sor, hiszen Süli törvénymódosítást igénylő tárca nélküli miniszteri kinevezésének pontos ideje sem ismert.

A paksi beruházásért eddig Aszódi Attila kormánybiztosként felelt. Süli az ATV-nek jelezte, hogy szeretné maga mellett tudni Aszódit a projekt megvalósítása alatt.

A szakember viszont nem kommentálta a tárca nélküli miniszteri pozíció létrehozását, így nem tudni, ott marad-e a 10 milliárd eurós orosz hitelből, a Roszatom irányítása alatt létrehozandó projekt közelében, amely ellen az LMP teljes egészében, az MSZP egy része pedig inkább a kiválasztás módja – végül tender nélkül kapta meg a beruházást a Roszatom – és a szerződés titkosítása miatt tiltakozik. (Az MSZP másik része teljesen elutasítja az atomot, a szocialista atomvitáról ebben a cikkünkben olvashat.)

A Népszava szerint Süli kinevezésével azt akarta elérni Orbán, hogy az MSZP még nehezebben támadhassa a beruházást, ha annak élén egy korábban Bajnai által kinevezett atomipari szakember áll.

Az LMP népszavazást is kezdeményezett a megújuló energiaforrások háttérbe szorítását eredményező, hosszú távon pénzügyileg és fűtőanyagok szempontjából is az orosz függést erősítő projekt ellen – a Nemzeti Választási Bizottság azonban a kérdést visszadobta –, a kormány szerint azonban a beruházás az ország energiabiztonságát erősíti, és a termelést is gazdaságossá teszi. Az EU vitatta ezt az optimista előrejelzést. Márciusban ugyan hozzájárult a beruházáshoz, de megállapította, hogy piaci alapon az nem térül meg. Bizonyos feltételek mellett azonban kaphat a beruházás állami támogatást. Az építkezés így 2018-ban megkezdődhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?