Palkovics: Van egyszerű megoldás, ezután is ki lehet adni CEU-s diplomát

2017.04.12. 12:22 Módosítva: 2017.04.12. 12:40

Váratlanul teljesen új megoldással állt elő CEU-ügyben Palkovics László oktatási államtitkár, ami érthetetlenné és értelmetlenné teszi a múlt héten elfogadott lex CEU-t. Palkovics László a Hvg.hu-nak azt mondta: legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény új feltételeit, és a budapesti intézmény ezután is kiadhat CEU-s diplomát.

Palkovics a Hvg.hu-nak azt mondta: ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie.

A törvény két új feltételt szab ahhoz, hogy az amerikai CEU-nak működési engedélye legyen Magyarországon, és a budapesti Közép-európai Egyetemmel közös sajátos modellje tovább működhessen: a CEU-nak az USA-ban létre kellene hoznia egy kampuszt oktatókkal és hallgatókkal, és államközi szerződésre lenne szükség az USA és Magyarország között. Ez az év végéig adott határidőig szinte lehetetlen.

Ha nem teljesítik a feltételeket, az a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetem létét nem veszélyezteti, a CEU viszont így Magyarországon el fogja veszíteni a működési engedélyét. Palkovics magyarázata szerint azonban ettől függetlenül a Közép-európai Egyetem továbbra is kiadhatna amerikai CEU-s diplomákat.

A Közép-európai Egyetem és a CEU 2009-ben ugyanis olyan megegyezést kötött, hogy a CEU Amerikában akkreditált képzéseit a budapesti intézmény végzi. Ezt a licencszerződést csak néhány képzésre kötötték meg. Az államtitkár azt mondta:

ha ezt a licencszerződést a Közép-európai Egyetem teljes képzési portfóliójára kibővítik, a budapesti intézmény változatlanul kiadhat amerikai CEU-s diplomákat.

Palkovics magyarázata szerint a törvény ezt nem zárja ki, hiszen a licencszerződéseket a két egyetem köti és kezeli saját hatáskörében.

Palkovics arra a kérdésre, hogy ha ilyen egyszerű a megoldás, miért nem mondták ezt a törvény elfogadása előtt egy szóval sem, miért volt szükség a hazai és a nemzetközi tiltakozási hullámra, a Magyarország és az USA között kiéleződő diplomáciai feszültségre, az oktatási államtitkár azt mondta: „Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak.” 

Délután a CEU is reagált Palkovics László kijelentésére. Az egyetem közleményében azt írja: "A CEU nyitott minden olyan törvényes és hosszú távú megoldásra, amely biztosítja a tanszabadságot és az intézmény integritását.

A Palkovics államtitkár úr által a sajtóban tárgyalt megoldás azonban, első hallásra, nem tűnik koherensnek és megbízhatónak, sem jogi sem működési szempontból.

Palkovics államtitkár úr a CEU-t nem kereste meg ezzel a lehetőséggel. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a médiában folytatott eszmecsere nem helyettesítheti a hosszú távú, bizalmon alapuló, közvetlen kapcsolatot. Azt várjuk Magyarország Kormányától, hogy kezdeményezzen megbeszéléseket a CEU-val, hogy megoldhassuk a jelenlegi helyzetet, és folytathassuk a munkánkat, tanszabadságunk időbeli vagy bármilyen egyéb korlátozása nélkül."  • Tippek
  • Hírek