A kormány elárulta, pontosan milyen is szerinte egy valódi civil szervezet

2017.04.12. 08:18

Az igazi civilség a szolgálatról szól, nem a hőbörgésről, fedte fel a kormány civildefinícióját a Magyar Időknek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Azért volt erre a pontosításra szükség, mert a kormány kritikákat kapott, hogy esetleg a társadalomképében nem kapnak kiemelt helyet az aktív polgárok. Ez olyannyira nincs így, hogy éppen ellenkezőleg van:

a kormány társadalomképében kiemelt helye van az aktív polgároknak.

Ezt Rétvári Bence, az Emmi államtitkára mondta a lapnak. És ez pénzben mérhető: 2010 óta 140-ről 202 milliárdra nőtt a civil szervezetek éves támogatása. 

Persze nem a hőbörgőké, szegény Fülöp Attila igyekezett is eloszlatni azt a képet, ami „sajnálatosan kialakulhatott az utóbbi időben, hogy pár tucat, Soros Györgyhöz köthető szervezet reprezentálja a civil szférát, és a sajtó egy része is ezt sugallja, miközben a kormányt civilellenességgel vádolják”.

DE NINCS ERRŐL SZÓ!

Ott van például a CÖF, a kormányt kritikátlanul támogató civil szervezet, aminek prominens alakja, Bayer Zsolt kedden például blogján azzal fenyegette az utcán tüntetőket, hogy majd ők is az utcára fognak vonulni, és megmutatják nekik, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni.

Na, például erre majd biztosan jut kormányzati pénz.

Rétvári konkrétumok nélkül mindössze annyit mondott: több tízezer egyesületre gondol, nem pedig kb hatvan politikailag motivált, adott esetben külföldi érdekeket kiszolgáló csoportra.

Hogy pontosan lehessen tudni, kik a kormánynak kedves civilek, létrehoztak Civil Információs Centrumokat, régiónként kiválasztottak egy-egy szervezetet, amelyekről a cikkben csak annyi tudható, hogy egyesületi formában működnek, és hogy hasonló gondokkal találkoznak, mint a többiek, de ezáltal válnak híressé. Nem érti a gondolatmenetet? Nem az ön készülékében van a hiba, de a lényeg, mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek.