Veronai busztragédia: maximális körültekintésről és felelősségről hoznak törvényt

2017.04.12. 10:39

 Társadalmi egyeztetésen van a veronai busztragédiával kapcsolatos törvénymódosítás-tervezet, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A 16 magyar áldozatot követelő januári, veronai busztragédia után „felállított tárcaközi munkacsoport megállapításainak eredményeként a kormány a gyermekek védelme érdekében megalkotja a külföldi utazásokkal kapcsolatban szükséges törvényi szabályokat. A szabályozás összhangban van a kérdésben szervezett kormányzati konzultáció eredményeivel.”

A közlemény szerint a törvény kiegészül

  • a külföldi iskolai kirándulás fogalmával
  • rendelkezik a külföldi kirándulások idején történő balesetek esetén viselt felelősség kérdéséről
  • rögzíti, hogy a köznevelési intézményeknek maximális körültekintéssel kell eljárniuk a megbízott utaztató cég felkérése során.

Kitértek arra is, az elmúlt időszakban felmerült értelmezési nehézségek kezelése érdekében egyértelműen, törvényi szinten rendezik, hogy az osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők és a tanulók önszerveződését segítő (diákönkormányzatot segítő) pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaidejébe be kell számítani kettő, illetve egy órát ezen feladatok ellátására.

A javaslatban - a Magyar Rektori Konferenciával folytatott egyeztetés alapján - rögzítették azt is, hogy a már doktori fokozattal rendelkező vagy azt megszerző oktatót ne tanársegéd munkakörben foglalkoztassák hosszú éveken át, hanem - továbblépése érdekében - belátható időn (három éven) belül sorolják át. Az érintetteket a fokozat megszerzését - illetve az intézményi foglalkoztatási követelményeket - követő három éven belül adjunktussá kell átsorolni. Akik a feltételt már teljesítették, azok esetében a felsőoktatási intézményeknek 2018. szeptember 1-jéig kell eleget tenniük az átsorolási kötelezettségnek - írta közleményében az oktatási államtitkárság.  • Hírek
  • Bankszámla