Tarlós a legnépszerűbb fideszes a fővárosban

D  TT20140429003
2017.04.13. 08:09 Módosítva: 2017.04.13. 08:11
Tarlós István, függetlenként induló, ám magát a Fidesz politikai közösségébe tartozónak valló budapesti polgármester megítélése nagyon eltér a Fidesz-szavazók és az ellenzéki pártok hívei között, de összességében a fővárosiak szeretik őt, sokkal jobban, mint például Orbán Viktort, Gyurcsány Ferencet, Vona Gábort, Botka Lászlót vagy akár Demszky Gábort. A munkájával viszont csak közepesen elégedettek. Az Index felkérésére a Závecz Research kutatóintézet vizsgálta Tarlós István megítélését.

Ötszáz fős, a budapestiekre reprezentatív mintán vizsgálta a Závecz Research Tarlós István ismertségét, kedveltségét és megítélését. A főpolgármester munkájával összességében közepes mértékben elégedettek a fővárosiak, egy tíz fokú skálán 5,7-re értékelték őt (az 1-től 10-ig terjedő skála középértéke: 5,5).

Honnan tudjuk?

A felmérés 500 fős reprezentatív budapesti mintán, telefonos megkérdezéssel készült április első hetében, a maximális hibanagyság +/- 4.5 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít telefonos közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából.

A tevékenységét egyértelműen pártalapon minősítik a budapestiek: a Fidesz hívei 7,5-ös értéket adtak neki, az átlagosnál kedvezőbb a Jobbikosok véleménye is (6,2), a többi ellenzéki párt hívei a közepesnél valamivel negatívan képet festenek róla. A legkritikusabbak az MSZP fővárosi támogatói, az ő értékelő pontszámuk 4,4. Tarlós városvezetői munkáját másoknál pozitívabban értékelik a kormánypárti szavazótábor gerincét adó középrétegek valamint a budai választók.

Ha nagyon ismert politikusokhoz viszonyítjuk Tarlóst, akkor kiderül, hogy mindenkinél kedveltebb, és legtöbbjüknél ismertebb is. Utána Botka Lászlót és Juhász Pétert kedvelik leginkább a budapestiek.

Sokan már nem is emlékeznek Demszkyre

Bár több mint másfélszer többen vannak azok, akik szerint Tarlós István jobb főpolgármester volt mint elődje, Demszky Gábor (40% vs 24%), de mégsem egyértelmű a budapestiek véleménye, hiszen 36 százalékuk nem tudott mérleget vonni a két politikus teljesítménye között.

Az életkor emelkedésével ugyan egyre könnyebben döntenek Demszky vagy Tarlós javára az emberek, de még a 60 év felettiek egynegyede számára sem egyértelmű melyikük tevékenysége volt hasznosabb a fővárosnak. A kettejük közötti választásban nagyon erős a pártszimpátia hatása. A Fidesz és a Jobbik híveinek nyolc illetve héttizede Tarlóst értékeli kedvezőbben, míg a DK-sok abszolút, a többi baloldali, liberális párt és a Momentum híveinek relatív többsége Demszky munkásságát tartja többre.

Marad Tarlós vagy nem marad Tarlós?

Ahogy azt korábban megírtuk, március közepén Tarlós István azt mondta az ATV Heti Napló című műsorában, hogy pillanatnyilag nem sok kedve van harmadszor is elindulni a főpolgármesteri posztért, és ha valaki tanácsot kérne tőle, merjen-e jelentős tétekbe fogadni az indulására, annak azt javasolná: ne tegyen túl sok pénzt erre. De hogy valójában mi lesz a két év múlva esedékes megmérettetésen, azt ma nehéz lenne megtippelni, a főpolgármester ugyanis híres arról, hogy össze-vissza beszél az indulásával kapcsolatban.

  • 2014 őszén, amikor Tarlóst újra főpolgármesterré választották, 2019-re vonatkozóan az Indexnek adott interjúban azt mondta, hogy már a majdani utódját is kiszemelte 2019-re egy meg nem nevezett fiatal, pesti polgármester személyében (forrásaink szerint egyébként Kocsis Mátéra gondolt). 
  • 2016 januárjában kijelentette: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy indul a 2019-es főpolgármester-választáson.
  • 2017 februárjában azt mondta, "Nem azt jelentettem be, hogy kvalifikálom magam 2019-re, csak arra utaltam, hogy egyelőre ebben az országban messze a legtöbb személyre szóló szavazatot én kaptam."
  • Szintén 2017 februárjában az MTI-nek azt mondta, hogy mikor legutóbb találkozott a miniszterelnökkel, szó sem esett közöttük a 2019-es főpolgármester-választásról, és még ezt is hozzátette: "nem emlékszem rá, hogy bármikor is olyat mondtam volna, hogy ambicionálom a 2019-es újraindulást."
  • Ezután 2017 márciusában mondta azt, hogy pillanatnyilag nem sok kedve van harmadszor is elindulni a főpolgármesteri posztért.
  • 2017 április elsején így nyilatkozott: "Arról hogy indul-e ismét a főpolgármesterségért a 2019-es választáson, Tarlós azt mondta: "Ha őszinte akarok lenni, ahhoz, hogy 2019-ben újrainduljak a városvezetésért, egy-két dolognak a főváros mozgástere környékén a feltételekben nagyon meg kellene változnia (...) biztatnak fura mód még a III. kerületből, de érettségi után nem ül vissza az ember az iskolapadba, bár jópofa dolog lenne."

Borítókép: Persányi Miklós a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója és Tarlós István, Budapest főpolgármestere a körhintán a Holnemvolt Park avatásán amely az egykori budapesti vidámpark területén nyílt 2014. április 29-én. Kovács Tamás / MTI.