Botka üzeni Lázárnak, ne merje fenyegetni a szegedi egyetemet

2017.04.14. 14:24

A politikusi üzengetéseknek mindenhol a világon mindennaposak, nagy meglepetést nem okoz, ha egy kormánypárti és egy ellenzéki politikus akaszkodik össze.

Ezúttal azért számolunk be egy Fidesz-MSZP csörtéről, mert Lázár János és Botka László eddig nem nagyon kóstolgatta egymást, sőt, a miniszter sokszor hangoztatta, milyen korrekt a viszonya Szeged MSZP-s polgármesterével. Hiszen amikor a szomszédos Hódmezővásárhely polgármestere volt, sok regionális ügyben kellett együttműködniük.

Lázár János Hódmezõvásárhely polgármestereként és Botka László Szeged polgármestere nyilatkozik a sajtónak mielõtt együttmûködési megállapodást írtak alá a két település belvárosát összekötõ úgynevezett TramTrain villamosvasút tervezésérõl a szegedi Városházán 2011-ben.
Lázár János Hódmezõvásárhely polgármestereként és Botka László Szeged polgármestere nyilatkozik a sajtónak mielõtt együttmûködési megállapodást írtak alá a két település belvárosát összekötõ úgynevezett TramTrain villamosvasút tervezésérõl a szegedi Városházán 2011-ben.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Ezúttal viszont Lázár megjegyzést tett a Szegedi Tudományegyetem vezetőire, mivel CEU-t támogató nyilatkozatot tettek közzé. A miniszter a  Vásárhelyi Televíziónak azt mondta, "nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása, vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten".  Lázár szerint a kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: 

megmutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel. 

Lázár szerint márpedig kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, "nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik."

Botka megszüntetné a kancellári posztot

És itt jön képbe Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki ugyebár Szeged első embere. Botka a pénteki közleményében jelezte, hogy

sem fenyegetni, sem bántani nem engedem a Szegedi Tudományegyetemet.

Szerinte az Orbán-kormány brutálisan oktatásellenes politikát folytat. "Lázár Jánosnak a szegedi egyetemet fenyegető nyilatkozata is pont ilyen" - írta Botka.

Annyit még odaszúr a miniszternek, hogy "Lázár korábbi szegedi egyetemistaként maga is megtanulhatta volna, hogy egy egyetem csak akkor működhet jól, ha polgárai szabadon gondolkodhatnak, szabadon fejezhetik ki a véleményüket."

Botka közleményében van még egy említésre érdemes konkrétum. Az MSZP jelöltje azt ígérte, hogy ha kormányra jut, "az egyetemeken nem lesznek kancellárok és nem lesznek politikai kinevezettek, a politika végre békén fogja hagyni az iskolákat".