A bírói függetlenségben nem áll túl jól Magyarország

2017.04.18. 08:35

Javultak a bíróság statisztikai mutatói, de a közvélemény-kutatások alapján a bírói  függetlenség tekintetében az EU-tagországok második felében állunk – derült ki a Magyar Idők cikkéből.

Az Európai Bizottság igazságügyi eredménytábláján nincs ok a panaszra:

  • a 28-ból Magyarország a 2. az ügyfelek saját, folyamatban lévő eljárásukkal kapcsolatos tájékoztatási eszközök sokféleségében
  • 5. a bírák számára nyújtott kötelező képzések tekintetében
  • és 1. az alternatív vitarendezési módszerek használatában – ami vélhetően az ügyek békéltető útján, perek nélkül rendezését illeti.

Jó a polgári ügyek bírósági lefutásának hossza is (6.), és az ügyhátralék is Luxemburg után Magyarországon a legkevesebb.

Az Eurobarometer és a World Economic Forum adatai alapján azonban a mennyiségi mutatókkal szemben a minőségi már kevésbé jó: a közvélemény-kutatás szerint a magyar társadalom nem bízik a bíróságok függetlenségében. A bizalom alapján a magyar bíróság a 20. helyen áll, igaz, az utolsó nyolcban van Szlovénia, Olaszország és Portugália is.

A World Economic Forum adatai szerint a gazdasági szereplők sem ítélik meg jól a magyar bíróságokat – bár ennek alapossága vitatható, miután 50 gazdasági szereplő válaszain alapul. A globális lista alapján itt például Ruanda a 25, Olaszország a 74., Szlovákia a 120. Utóbbi az EU-ban az utolsó helyre volt elég, a 28-ak között ennek alapján Magyarország a 25. helyen áll.