Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Szijjártó: A kormány továbbra is tárgyalna az USA kormányával CEU-ügyben

2017.04.18. 12:22

A magyar kormány továbbra is nyitott tárgyalni a Egyesült Államok szövetségi kormányával, és készen áll bármilyen egyeztetésre a Közép-európai Egyetemmel (CEU) – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten.

Szijjártó azt mondta, múlt héten Magyarországon járt az amerikai külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára, aki azt az álláspontot közvetítette, hogy az Egyesült Államok nem kíván beavatkozni a CEU jövőjét illető tárgyalásokba. Ezt egyelőre magasabb szintről még nem erősítette meg senki, mondta az MTI tudósítása szerint. Hoyt Brian Yee, az Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára egyébként arról beszélt, hogy az USA szövetségi kormánya nem fog, mert nem szokott bilaterális megállapodást kötni, Orbánéknak az egyetemmel kell megállapodniuk.

Az Index azon kérdésére, hogy teljesen lehetetlen-e a szövetségi kormány számára, hogy mégis az tárgyaljon a CEU-t is érintő bilaterális egyezményről, amit a lex CEU megkövetel, Yee azt mondta: „semmi sem lehetetlen, de ilyet az USA kormánya nem szokott csinálni". Azért, mert az USA-ban az egyetemek hagyományosan nagy függetlenséggel rendelkeznek az államtól, ha pedig születnek megállapodások, ezek az egyes államok hatáskörébe tartoznak, nem a szövetségi kormányéba.

Szijjártó elmondta: a kormány arra törekszik, hogy mindenki egyenlő versenyfeltételekkel és jogi feltételekkel tehesse a dolgát a felsőoktatásban, a nemzeti jogszabályok tiszteletben tartásával. A tárgyalásokra múlt héten kijelölt helyettes államtitkárnak, Altusz Kristófnak is az a dolga, hogy lefolytassa az ehhez szükséges tárgyalásokat. Remélik, hogy a tárgyalóasztal másik oldalán is ül majd valaki.

Szijjártó arról is beszélt, hogy nem csak a CEU-val kell foglalkozni ebben az ügyben, hiszen több mint húsz külföldi egyetem van Magyarországon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!