Adatvédelmi Hatóság: A kormány által támogatott civilekre is vonatkozzon a törvény

2017.04.19. 11:16

Feladatköréből eljárva a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) áttekintette a civil szervezetek megbélyegzéséről szóló törvényt, a hatóság elnöke, Péterfalvi Attila az MTI-ben tette közzé ezzel kapcsolatos javaslatait. 

A NAIH egyetért azzal, hogy a szervezetek támogatóira vonatkozó kötelező előírás alkalmas lehet arra, hogy külföldi érdekcsoportok civil szervezetek mögé bújva ne gyakorolhassanak befolyást Magyarország politikai, társadalmi életébe, és a ma a parlament elé kerülő törvényjavaslat hasznos lehet a pénzmosás ellen is. 

Viszont: a NAIH szerint ne csak a külföldi támogatásokkal foglalkozzon a törvény, hanem a belföldi - vállalati, állami, intézményes politikai szférából érkező - támogatások átláthatósága is fontos. 

Ezért felmerülhet, hogy a "külföldről támogatott szervezet" kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a "gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre", illetve "a kormányzat által támogatott szervezetekre" vagy "politikai párt által támogatott szervezetekre" vonatkozó információknak is.

A hatóság azt is megjegyezte, hogy bár a törvény hatálya nem terjedne ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre, pedig ezek a szervezetek ugyanúgy alkalmasak lehetnek a közvélemény rejtett befolyásolására, mint a civilek - írta sorait Péterfalvi Attila.