Orbán se tudta volna jobban megostorozni őket

Image uploaded from iOS (1)
2017.04.19. 07:03
Baloldali vezetők arra keresték a választ egy kedd esti beszélgetésen, mi oka a népszerűtlenségüknek. Az MSZP, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Momentum politikusai ezúttal nem egymással vitáztak, nem üzengettek, hanem csoportos terápia keretében önmagukat ostorozták.

Én már nem szeretem nézni saját magunkat sem.

Ez a kijelentés két hosszú óra után hangzott el azon az ellenzéki beszélgetésen, ahol baloldali vezetők a jelenlegi baloldali pártok mérsékelt népszerűségének okait boncolgatták.

Tóbiás József volt MSZP-elnök a végén azt magyarázta, hogy igazából a régi politikai eszközökkel nem lehet eljutni a választókhoz, mert tojnak a politikára. Ő maga is inkább a National Geographicra kapcsol, vagy szívesebben néz retró filmeket a tévében, mint az ellenzéki politikusokat.

A látszat csal: nem a ballib politikusi kiégettségi versenyt rendezték a Kossuth Klubban kedd este. A baloldal pár vezetője arra kereste a választ, és ez volt a beszélgetés címe is, hogy "Miért nem nő Orbán ellenzéke?".

Jobbik és DK nem jöhetett

Mielőtt a megfejtéseket közölnénk, érdemes először alaposabb névsorolvasást tartani, a résztvevők listája mellett ugyanis nem kevésbé mellékes a hiányzók sora. A beszélgetésen az MSZP, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, illetve a Momentum egy-egy vezetője vett részt. Amiből következik, hogy a DK és a Jobbik nem.

Ez nem véletlen. Pogátsa Zoltán közgazdász, a beszélgetés moderátora, az egyik szervező Új Egyenlőség társadalomelméleti magazin főszerkesztője elárulta, hogy mivel csak "progresszív pártokat hívtak", a Jobbik és a DK nem ment át a szűrőn. (Az este másik szervezője a Friedrich Ebert alapítvány volt.) Az együttes Szigetvári Viktor be is trollkodta a kérdést, amikor kiderült, hogy sok szék van a pódiumon, hogy "Gyurcsány jön?". Mert ő örült volna, ha ott a DK.

Ám mégis maradtak a fenti pártok képviselői, hogy megfejtsék, miért nem sikerül évek óta növekednie Orbán ellenzékének. A helyzet ugyanis úgy fest, hogy bármennyire is gombamód szaporodnak, osztódnak, kiválnak az ellenzéki pártok, a torta nem növekszik, a szavazók egyik pártról a másikra keringőznek. És most januárban megérkezett az így is összetett, bonyolult képletbe a Momentum.

Mint egy csoportos terápia

A szembenézés olyannyira nem maradt el, hogy a politikusok nagyon őszintén, önkritikusan, a végén már önostorozva tekintettek a saját szerepükre, hibáikra is. Egy idő után úgy érezhette magát a közönség, mintha egy terápiás csoportot figyelne, ahol az első lépés, hogy mindenki mások előtt beismerje a hibákat, és csak úgy lehetne továbblépni. Politikusoktól ritkán látunk ilyet nyilvánosan.

Néhány példa, milyen önkritikus megfejtések érkeztek a kérdésre, miért nem sikerül hatalmas, erős tömegpártot építeni a Fidesz ellen. Az elhangzás sorrendjében néhány kijelentés, amely jól érzékelteti a beszélgetés ívét:

 • Ungár Péter, LMP: Technikai, politológiai, elemző beszélgetéseket folytatott eddig az ellenzék - szerinte még az LMP legkevésbé -, a baloldal nem arról beszél, ami a magyar embereket érinti.
 • Karácsony Gergely, Párbeszéd: Amikor egy oldal elveszíti a társadalmi beágyazottságát, mindig van politikai következménye. A baloldal szerinte elvesztette az új generációk megjelenésével.
 • Karácsony Gergely: Van egy nagy probléma, aminek nem látszik a megoldása. "Kooperáció nélkül nem fogunk tudni kitörni a mókuskerékből, de a 2014-es elfuserált összefogás tehertétele van rajtunk."
 • Orosz Anna, Momentum: (Ő a rövid múlt miatt érthetően nem a saját pártját, hanem a baloldal eddigi teljesítményét kritizálta, így némileg kilógott a sorból, ritkábban is szólt hozzá.) Megjegyezte, hogy vidéken nem állnak jól az ellenzéki pártok, főleg az LMP, Együtt és Párbeszéd. A Momentum ezért öl energiát a vidékjárásba.
 • Orosz Anna: A pártok témaválasztásánál "általános szkepticizmus" van a baloldalon, "félünk olyan témákat boncolgatni, amelyekről elemzők azt mondják, no go". A nolimpiás aláírásgyűjtés előtt is mindenki azt mondta nekik, hogy hagyják a francba a témát, maximum 50 ezer aláírás jön össze. Ebből lett 266 ezer.
 • Szigetvári Viktor, Együtt: A baloldali, liberális szektor az öregedés miatt szűkül. Az új generációkat a jobboldal nyerte meg, a fiatalok elitje baloldalra nem tudott belépni, nem volt kialakult intézményrendszer. Ő maga is csak véletlenül jutott az MSZP közelébe a kétezres években, mert Baja Ferenc olvasta a szakdolgozatát.
 • Szigetvári Viktor: Az Együtt azért áll 2-3 százalékon (maximum), mert nagyon rossz szövetséget kötöttek 2014-ben, az önkormányzati választáson is.
 • Tóbiás József, MSZP: Nincs hit, hitelesség, erő a baloldalon, így pedig nehéz választást nyerni. "Úgy látom, mintha feladtuk volna ezt a mérkőzést." Kivéve Botka László, aki valami újat hozott. Ezután Tóbiás elnézést kért, hogy előhozta Botkát, de a többiek mondták, nem kell szabadkoznia.
 • Tóbiás József: Kezdő pártnál (például Momentum) elfér az értékbeli, nézetrendszerbeli különbség, de kormányzásra készülő pártnál nem. "Bár mi is összevissza beszélünk."
 • Ungár Péter: "Nekünk is nagy energia van abban, hogy elmondjuk, miért nem vagyunk összefogósok". Az LMP-nek így nincs ideje, módja elmondani, megérvelni, mit szeretne. Orbán és Orbán tagadása mellett egy harmadik pólust kellene kiépíteni. Például, hogy lehetne az EU-t másképp csinálni. "A Juncker-bizottság egy szörnyszülött, ne kelljen orbánistának lenni, hogy valaki az Európai Bizottságot kritizálja."
 • Karácsony Gergely: "Nekem az anyukám nem tudja, melyik pártban vagyok."
 • Tóbiás József: Nem tudja az ország többsége, hogy melyik párt micsoda, nem is tudják megkülönböztetni a pártokat.
 • Karácsony Gergely: "Szabó Tímeát összekeverik Szél Dettivel,  mert mindketten hosszú hajúak és egy pártban voltak."
 • Karácsony Gergely: Az ellenzéki szavazóknak más van a "politikai radarján", mint a pártok holdudvarának. Például a CEU-ügynél szerinte számtalan fontosabb ügyek miatt, csak "hárman vonultak ki tüntetni". Ilyen volt például a földügy vagy a romagyilkosságok ügye. Vagy hogy falvakban kisiskolákat zárnak be.
 • Tóbiás József: A hagyományos pártstruktúrák befagytak, nem működnek. Helyben oda kell menni az emberekhez, "garázsokba" a kis csoportokhoz, különben nem lesz semmi.
 • Majd ezután következett a végére Tóbiás József fentebb leírt őszinte kifakadása, hogy már nézni sem szereti saját magukat.

A baloldali vezetők tehát megállapították egy önmagukról szóló beszélgetésen, hogy az gátolhatja a növekedést, ha önmagukról beszélnek.

Két és félóra után sem látszott a kiút ebből a hurokból.

(Borítókép: Huszti István/Index) • Hírek
 • Árfolyam