Megbüntették a képviselőt, mert a CÖF tök üres beszámolóját lobogtatta

2017.04.19. 15:20
A fideszes Lezsák Sándor azért vonta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettől, mert szerinte tilos a teremben két papírlapot felmutatni.

Csúcsra járatja az ellenzéki képviselők fegyelmezését és büntetését az utóbbi időszakban a parlament kormánypárti vezetése. A szerdai ülésen egy újabb remek példát láthattunk.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője szólalt fel a civiltörvény vitájában, és súlyos dolgokat vágott a fideszes képviselők fejéhez. Itt olvashatja a részleteket arról, hogy Szélnek még a gyomra is kifordult a hallottaktól.

Szél felszólalásánál egy kisebb közjáték is lezajlott közte és Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke között. Szél arra kívánt rámutatni, hogy a kormányközeli CÖF gazdálkodása átláthatatlan, míg a kormány által külföldinek minősített Soros-szervezetek rengeteg adatot közölnek a pénzügyeikről. 

Szél fel is mutatott két papírlapot, a szervezetek egyszerűsített beszámolóját, hogy mindenki láthassa: a CÖF-é teljesen üres. Több se kellett Lezsáknak, elvette a szót Széltől, lehalkította a mikrofonját.

Megkérdezem frakcióvezető asszonyt, bejelentette-e a szemléltetés módját. Én annak minősítem.

A házszabály szerint valóban tilos szemléltető eszközt használni a teremben. Ha valaki tárgyi, képi, hanghordozós szemléltetést akar, engedélyt kell kérni a házbizottságtól, vagyis Kövér Lászlótól. „Engedélyezett szemléltetésre a felszólaló álláspontjának kifejtéséhez szükséges mértékben kerülhet sor” – szól a házszabály.

Lezsák erre a pontra gondolhatott, amikor szemléltetésről beszélt, de elég furcsa gyakorlat, ha az is büntetést, szómegvonást vonna maga után, ha egy képviselő két papírlapot mutat fel. Szél ezután visszakapta a szót, így hallhattuk a reakcióját:

Vigye el az összes fizetésemet, de akkor is el fogom mondani, hogy a CÖF-nek tök üres a beszámolója. Hát, ne csináljunk már viccet!

„Mennyibe kerül az, hogy a szabadságjogaim megmaradjanak? Mondjanak egy számot! Összedobjuk, komolyan mondom” – mondta Szél, aki ezután kérte Lezsáktól, hogy az egyperces szómegvonást írják jóvá, és ennyivel több ideig szólhasson hozzá a vitához. Lezsák nem írta jóvá a kiesett időt.

Az utóbbi napokban többször is büntette a házvezetés az ellenzékieket. Kövér László súlyosabban szankcionálta a szocialista képviselőket, mert keresztnéven szólították Áder Jánost. És Kövér örökre kitiltotta a Parlamentből a Párbeszéd szóvivőjét, amiért kiplakátolta a miniszterelnök ajtaját. 

CÖF: Más oldalakon szerepeltek adatok

A CÖF szerint Szél Bernadett a CÖF mérlegét megcsonkítva, abból olyan lapokat mutogatott a parlamentben, amelyeket a CÖF-nek nem kellett kitölteni, "mert sem a központi költségvetésből, sem önkormányzati költségvetésből, sem nemzetközi forrásból, sőt normatív támogatásból sem kapott pénzösszegeket" - írta a szervezet.

"Ezzel szemben a mérleg más oldalain pontosan szerepel a támogatások és adományok összege, mint ahogy kitöltésre került előírás szerint minden adat. A hazudozásra épülő besúgóprogram mellett, most már a parlamenti képviselők félrevezetése is az LMP sajátjává vált" - írta a CÖF.