Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Orbáni érvvel támad a törökökre Ausztria

2017.04.19. 14:58 Módosítva: 2017-04-19 15:06:22

Ötezer euróig (másfél millió forint) terjedő pénzbírsággal büntetnék Ausztriában az osztrák jogba ütköző török-osztrák kettős állampolgárságot - mondta a bécsi kabinet szerdai ülésén Wolfgang Sobotka. Az osztrák belügyminiszter erőteljesebb fellépést sürget az eddig megtűrt gyakorlat ellen. Így reagálnának az elnöki rendszer törökországi bevezetésére.

Ausztriában nem engedélyezett a kettős állampolgárság: aki osztrák állampolgárságot kap, annak le kell mondania eredeti állampolgárságáról, és fordítva. A tilalom betartását azonban eddig nem nagyon ellenőrizték.

A belügyminiszter elmondta: az eddigi szankciókat, mint az állampolgárság elvesztését, fenn kell tartani, ezen felül alkalmaznák a pénzbírságot. A cél a miniszter szerint tudatosítani az emberekben, hogy törvénysértést követ el, aki kettős állampolgárságot birtokol.

A belügyi közölte: Sobotka levelet akar küldeni a nemrég osztrák állampolgárságot szerzett személyeknek, emlékeztetve őket bejelentési kötelezettségükre, amennyiben ismét fel akarnák venni a török állampolgárságot.

Ne jöjjenek az európai kultúrától idegen zónákból

Sobotka szerint az 1970-es és 1980-as években Ausztriába érkezett vendégmunkások integrációs folyamatában elkövetett mulasztásokat mutatja, hogy az Ausztriában voksoló törökök majdnem háromnegyede szavazott igennel a török elnök hatalmának kiszélesítésére a vasárnapi referendumon. Annak érdekében, hogy a jövőben az ilyesmit elkerüljék, jelentős mértékben le kell csökkenteni a befogadható menekültek felső határát a miniszter szerint. Sobotka az ülésen ismételten sürgetett egy újabb bevándorlási törvénycsomagot.

"Teljességgel hibás volt a laissez-faire-politika, amely néhány évtizede uralkodott" - jelentette ki Sebastian Kurz külügy- és integrációs miniszter, aki a belügyi tárca vezetőjéhez hasonlóan nyilatkozott. A külügyminiszter ugyanakkor saját politikáját tekintve nem látott mulasztást. "Úgy vélem, hogy teljességgel helyes irányt választottuk" - mondta. Jelenleg viszont erőteljesen korlátozni kell az európai kultúrától idegen zónákból származó emberek bevándorlását - említett olyan érvet, amelyet a magyar közönség Orbán Viktor apokaliptikus beszédeiből ismerhet.

Alois Stöger szociálisügyi miniszter óvatosan fogalmazva azt mondta: a voksolás eredménye Törökországot érinti, Ausztriában viszont arról van szó, hogy milyen eredményesen integrálják az embereket. Ausztriában szerinte azért kell küzdeni, hogy

számítsanak a demokratikus alapértékek.

Óvott attól, hogy minden török származású embert általánosságban egy "párhuzamos társadalom" tagjának nyilvánítsanak.

Andreas Schieder szociáldemokrata frakcióvezető az Osztrák Néppárt soraiba tartozó Sobotka előterjesztéséről azt mondta, a jelenlegi szabályozás kielégítő és kellőképpen szigorú. Ráadásul a mostani szankciók az osztrák állampolgárság elvételéig terjednek azok számára, akik - törvénybe ütköző módon - ismét felveszik a törököt. Schieder egyben felszólította a belügyi tárca vezetőjét: tárja elő, hogy egyáltalán hány illegális kettős állampolgársági esetről van szó.