Az orosz nagykövetségre hirdettek tüntetést estére

4O5A5504
2017.04.19. 07:12
UPDATE: a szervezők az időjárásra hivatkozva lefújták a tüntetést, de egy másik időpontban meg fogják tartani.

Szerda este hét órakor a növekvő orosz befolyás ellen tüntetnek a budapesti orosz nagykövetség előtt.

Az elmúlt években, aggasztóan növekedett az orosz befolyás Magyarországon. A magyar belügyekbe való orosz beavatkozás súlyos nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában. Nem leszünk Putyin trójai falova az Európai Unióban!

– írták a szervezők a Facebookon. Szerda reggelig több ezren jelezték, hogy részt vennének az eseményen. 

Az orosz nagykövetség Bajza utcai székháza előtt a meghirdetett program szerint beszédet fog mondani Gulyás Márton aktivista, Puzsér Róbert publicista, Lányi András filozófus, Antal Nikoletta Henrietta ligetvédő, és a szervezők ígérnek egy meglepetésvendéget is.

A beszédek után a tiltakozás a Fidesz pár sarokra lévő Lendvay utcai székházánál fog folytatódni a terveik szerint. 

A lex CEU-tól az orosz befolyásig

Szűk három héten belül ez a sokadik nagy tüntetés lesz Budapesten. A demonstrációk sora április elején a CEU törvénybe csomagolt kormányzati megtámadása ellen kezdődött, majd a tiltakozás folyamatosan kiszélesedett. Április 9-én több tízezres tüntetésen kérték Áder János államfőt, hogy ne írja alá az egyetem működését ellehetetlenítő jogszabályt. Hiába. Ezután naponta vonultak utcára az emberek.

A lex CEU után a külföldről is támogatott civil szervezetek megbélyegzése ellen tüntettek. Ami mindegyik demonstrációban közös volt, hogy nemcsak egy-egy ügyről, hanem az egész Orbán-kormányról és részben az orosz befolyásról is szóltak. 

Az áprilisi tüntetéshullám visszatérő jelszavai voltak a „Ruszkik haza!”, illetve az Orbán Viktorra biggyesztett „Putyin kutyája” skandálások, amelyeket több, házilag fabrikált transzparenssel is megtámogattak a tüntetők.

A lex CEU-t és a lex civilt a köti össze az orosz befolyással, hogy sokan úgy gondolják, Orbánék orosz mintára támadják a nekik nem tetsző egyetemi és civil szférát, és az is felmerült, hogy ezekkel a lépésekkel a kormányfő Putyin kedvében próbál járni. 

Borítókép: Ajpek Orsi / Index