Angelika
-4 °C
3 °C

Káosz lesz a hétvégén a budapesti pályaudvarokon

2017.04.20. 14:48

Április 22-től 24-ig felújításokat végeznek a Keleti pályaudvaron és a Kőbánya felsőig tartó vonalszakaszon, emiatt számos a Keleti és a Nyugati pályaudvart érintő vonat menetrendje, útvonala és végállomása módosul a hétvégén - közölte a Mávinform. 

A karbantartás során a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső között az egyik vágányban több száz méteren, illetve a Keletiben több váltónál ágyazatot cserélnek. Ezzel párhuzamosan vágánykarbantartásra, váltócserékre, illetve peronfelújításra is sor kerül. Azért a húsvéti ünnepi utazásokat követő hétvégét választották a munkálatok elvégzésére, mert ekkor kevesebb utast érintenek a korlátozások.

Április 22-től 23-ig a szombathelyi, a soproni és a pécsi InterCity vonatok a Keleti helyett a Déli pályaudvarról indulnak, és oda érkeznek. A Rippl-Rónai, a Kvarner IC és a bajai expresszvonatok változatlan menetrenddel közlekednek.

Április 22-től 24-ig az S50-es jelzésű monori járatok módosított menetrend szerint a Nyugati pályaudvar helyett csak Kőbánya-Kispestig járnak, és onnét indulnak. A Nyugatiból 6:28-kor, 8:28-kor, 10:28-kor, 12:28-kor, 14:28-kor, 16:28-kor és 18:28-kor induló Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony közötti sebesvonatok a Nyugati és Kőbánya-Kispest között felár megfizetése nélkül vehetők igénybe. Szintén nem kell felárat fizetni ezen szakaszon, az ellenkező irányban a Kőbánya-Kispestről 9:16-kor, 11:16-kor, 13:16-kor, 15:16-kor, 17:16-kor, 23-án 18:16-kor, 19:16-kor, 23-án 20:16-kor és 21:16-kor továbbmenő, Záhonyból a Nyugatiba tartó sebesvonatokon. Április 22-től 23-ig a Budapest–Békéscsaba viszonylatú InterCity és gyorsvonatok a Keleti helyett a Nyugati pályaudvarról startolnak és oda is érkeznek. A Budapest-Keleti–Kelebia közötti járatok Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda futnak be. Április 22-től 24-ig a lajosmizsei vonalon az S21-es jelzésű vonatok csak Kőbánya-Kispestig közlekednek, és onnan indulnak.

Április 22-én a sátoraljaújhelyi vonatok Hatvan állomásról indulnak, és oda érkeznek, a Budapest felé utazóknak át kell szállniuk. Az egri járatok Budapest és Hatvan között minden állomáson megállnak, mert a hatvani elővárosi személyvonatok nem közlekednek. A szolnoki reggeli gyorsított személyvonatok és zónázó vonatok szintén minden állomáson és megállóhelyen megállnak, mert a nagykátai és sülysápi elővárosi személyvonatokat sem indítják el.

Április 23-án 16 óráig az egri és sátoraljaújhelyi járatok Budapest–Hatvan között minden állomáson megállnak, mert az elővárosi személyvonatok nem közlekednek. 16 óra után az egri, sátoraljaújhelyi, miskolci és nyíregyházi gyorsvonatoknak a Keleti helyett Kelenföld lesz az indító- és a végállomása. A szolnoki reggeli gyorsított személy- és zónázó vonatok minden állomáson megállnak, mert a nagykátai és sülysápi elővárosi személyvonatok vasárnap sem közlekednek.

Április 24-én egyes reggeli, illetve esti hatvani, gödöllői és sülysápi személyvonatoknak a Keleti helyett Kőbánya felső lesz a kiinduló és a végállomása. A Keleti–Kőbánya felső viszonylatban a szolnoki zónázó, az egri és sátoraljaújhelyi, míg a Keleti–Rákos viszonylatban a békéscsabai és lőkösházi vonatokat lehet igénybe venni felár megfizetése nélkül. A Keleti pályaudvarról 13:45-kor, 14:45-kor, 15:45-kor, 16:45-kor, 17:45-kor és 18:45-kor induló szolnoki gyorsított személyvonatok Kelenföldről indulnak, illetve egyes reggeli szolnoki és nagykátai személyvonatok a Keleti helyett Kelenföldig közlekednek.

A nemzetközi vonatokat is érinti a vágányzári változás. Április 22-től 24-ig Budapest-Keleti–Szob–Párkány útvonalon közlekedő EuroCity vonatok a Nyugatit használják. Április 22-től 23-ig a Hortobágy és az Avala EuroCity, illetve a Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti érintése nélkül közlekedik, a vonatokra Kelenföldön lehet fel- és leszállni.