2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Egyelőre megúszták a Nyakót akadályozó kopaszok

2017.04.20. 12:28

Egy évvel és két hónappal azután, hogy egy kopaszokból álló csoport megszállta a Nemzeti Választási Iroda auláját, és megakadályozta, hogy a szocialisták időben leadhassák a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésüket, a Fővárosi Törvényszék elutasította az MSZP-s Nyakó Istvánnak az ügyben tett vádindítványát – írja a 24.hu.

Nyakó és jogi képviselője, Czeglédy Csaba a népszavazás rendje elleni bűntettre hivatkozva indítványozta, hogy az akcióban részt vevő 11 kigyúrt verőember kerüljön a vádlottak padjára. J. Lőrinc és tíz társa mellett Erdősi Lászlónénak és kísérőjének, Varró Ádámnak bűnsegédként kellett volna a kérdésekre felelnie. A szocialista politikus azért próbálkozott a pótmagánvád intézményével, mert a nyomozó hatóságok nem találtak fogást a botrányos ügyön.

A bíróság hosszas gondolkodás után kiadott végzése szerint „aggálytalan bizonyossággal” megállapítható, hogy Nyakó István – annak ellenére, hogy a kopaszok akadályozták az NVI aulájában elhelyezett időbélyegzőhöz való hozzáférését – nem sértettje az ügynek, és nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni, mert „a népszavazási kezdeményezése akadályozása elsődlegesen a népszavazási eljárásban szerephez jutó állami szervek döntésének befolyásolására irányulhat”.

A bíróság azt is kifogásolta, hogy a vádindítvány nem nevezte meg pontosan, hogy ki lökte félre az NVI épülete előtt hajnalban Nyakó Istvánt, hogy Erdősiné léphessen be elsőként a kapun, illetve hogy J. Lőrinc vagy valamelyik társa volt-e az, aki megakadályozta az időbélyegző elsőkénti használatában.

A lap megjegyzi, hogy a kopaszok súlyos figurák. Volt, akit korábban rablásért, erőszakkal elkövetett lopásért, súlyos testi sértésért vontak felelősségre, egy másik csapattag pedig a többi között gyermekkorú ellen elkövetett súlyos testi sértés, több rablás és kábítószerrel való visszaélés miatt kapott több év börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást.

Nyakó ügyvédje az Indexnek azt mondta: lehet fellebbezni a Fővárosi Törvényszék végzése ellen, amit meg is tesznek, így a a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla fogja kimondani.