Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Megvertek egy férfit a szombati tüntetés után

2017.04.20. 14:27

A Hvg.hu írta meg, hogy "egy férfi a Facebookon számolt be arról, hogy hazafele tartott épp a szombati »Nem maradunk csendben« - tüntetésről, amikor többen körbevették, benyomták egy kapualjba és megverték". A poszt szövege szerint azért verték meg, mert tüntetett a Szabadság téren a CEU mellett. A férfi posztját úgy kezdi, hogy körülbelül ezt jelenti a gyakorlatban Orbán megjegyzése, miszerint sokaknak viszket a tenyere.

Arkadiusz Karski a beszámoló szerint hazafelé tartott a Szabadság téri tüntetésről egy transzparenssel a kezében, amikor valaki azzal lépett oda hozzá, hogy megkérdezte, tüntetett-e. Majd miután igennel válaszolt egy rövid szóváltás után az illető ismerősei is odaléptek, belökték egy kapualjba és ütni kezdték, miközben azt kiabálták neki:

A CEU mellet tüntettél? Ti a magyarok ellen tüntettek!

Az egyik férfi pedig ütések közben azt kiabálta neki, hogy: "Tüntetgetsz? Miért tüntetsz?".

A férfit a kórházi ellátás után a rendőrségre vitték, pedig jelezte, hogy vallomást csak másnap szeretne tenni, miután az orvosi tanácsnak megfelelően legalább egy kicsit kipihente magát. A rendőrségen szerinte feljelentést tett, és ragaszkodott hozzá, hogy a "btk 216§ "közösség tagja ellen elkövetett bűncselekmény" ügyében tegyen feljelentést amit ráadásul "csoportosan" és "módszeresen" követtek el, de állítása szerint a rendőrök egyszerűen nem értették, hogy mit szeretne, a felvett jegyzőkönyvet rengeteg helyen kellett módosítania, de még így sem fedi a valóságot teljesen. 

„A többes számot többször is használták annak ellenére, hogy egyedül voltam. Tehát rólam feltételezték, hogy egy olyan közösség tagja vagyok, akik a CEU mellett tüntetnek" - írta többek között, hogy miért ragaszkodott a közösség tagja elleni kitételhez.

De azt írja, "az akkor készült rendőrségi jegyzőkönyvben a rendőrségnek köszönhetően tulajdonképpen egy mondat sem szerepel, amely tőlem származott volna. A rendőrség nem adott esélyt, hogy magamtól meséljem el a történteket. A rendőrség állításaira voltam kénytelen válaszolni."

Természetesen megkerestük a férfit mi is, annyit mondott, hogy posztjában szerinte minden fontos részletet elmondott, kíváncsi nagyon, hogy a rendőrség végül milyen ügyben, hogyan folytat nyomozást majd. Megkérdeztük a rendőrséget is, egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Frissítés: Válaszolt a rendőrség. Azt írják, "csoportos garázdaság bűntett miatt indult nyomozás, azonban az eljárás nem feljelentés, hanem bejelentés alapján indult". A rendőrség levele szerint tehát a megvert férfi szerette volna, de nem közösség tagja ellen elkövetett bűncselekmény miatt nyomoz a rendőrség. És ezek szerint gyakorlatilag nem is tett feljelentést, még ha ő azt is gondolta, hogy tett.