Nem kell a szülőknek a görög ortodox egyház

2017.04.21. 08:08
A Városligeti Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola 762 tanulója közül mindössze három szülei szerették volna, hogy az iskola fenntartója az állam helyett a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Echarátusa legyen. A Vajda Péter általánosban is győztek a nemek. Így aztán marad az állami fenntartás.

Információink szerint a Városligeti iskolában 762 tanuló közül 656 diák szülei szavaztak: 3 tanuló szülei támogatták, 627 tanuló szülei nem támogatták a fenntartóváltást. 26 diák szüleinek szavazata pedig érvénytelen volt.

A Vajda Péter Általános Iskolában is megtörtént már a szavazás, az egyik szülő az Indexnek azt mondta, hogy a szülők többsége ott is a fenntartóváltás ellen adta le voksát.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a görög ortodox egyház öt-tíz magyarországi iskolának szeretne a fenntartója lenni, mégpedig azért, mert egyezséget kötöttek a magyar állammal, hogy a korábbinál több közfeladatot látnak majd el Magyarországon. Ők pedig a közoktatásban szeretnének ennek a vállalásnak eleget tenni, első körben fővárosi általános iskolákra vetettek szemet, ahol úgy tűnik, nem szívesen fogadják őket. Eddig két fővárosi, állami fenntartású intézménynél jelentkezett be az ortodox egyház, a nyolcadik kerületi Vajda Péter Általános Iskolánál, illetve a zuglói Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál. Ezeknél a mostani döntés értelmében a következő tanévtől nem lesz fenntartóváltás, de ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a jövőben újra megpróbálkozik az iskola megszerzésével a görög ortodox egyház.

Korábban az Indexnek a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus vezetője, Arszeniosz Kardamakisz azt mondta, hogy „olyan köznevelési intézményeket választottunk, amelyek földrajzilag olyan területen helyezkednek el, ahol a görög diaszpóra is jelentős számban él, továbbá olyan európai értékeket közvetítenek képzésükkel, amelyek fenntartói hitvallásunk alapját képezik. Ilyenek a magas szintű nyelvi képzés, a sport és a művészetek.”

A fenntartóváltást egyébként nem támogatták a tantestületek, és az önkormányzatok sem, a döntés viszont a szülők kezében volt. Az egyház fenntartóváltásra irányuló szándéka ugyan törvényes volt, de mivel a szülők több mint 50 százaléka nem szavazott a váltás mellett, így a törvények szerint az egész átszervezési folyamat megáll. Most ez történt a Városligeti iskolában.