Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Úgy néz ki, szemfényvesztés volt, hogy a kormány tárgyalna a CEU-val

2017.04.22. 09:48
Megtudtuk a külügyminisztériumtól, hogy kikkel folytat diplomáciai tárgyalásokat a lex CEU miatt kinevezett miniszterelnöki megbízott. Nem vicc, Thaiföld és Malajzia budapesti nagyköveteivel fog találkozni, az amerikaiak még szóba sem kerültek.

Emlékeznek még az április 11-én megjelent hírre, amely szerint Orbán Viktor felkérte Altusz Kristófot, a külügy egyik helyettes államtitkárát, hogy a "törvényalkotási időszak" lezárulása után folytasson diplomáciai tárgyalásokat a nemzetközi egyetemek ügyében? 

Altusz nevét aznap húzták elő Orbánék, amikor az Egyesült Államok kormánya teljes mellszélességgel a CEU mögé állt. A helyettes államtitkár dolga elvileg az lenne, hogy tárgyaljon az USA hatóságaival, csak hogy ez teljes képtelenség, az amerikaiak elég határozottan jelezték, hogy ilyesmi nem fog történni. A magyar kormány az egyetemmel akarjon tárgyalni, ne velük - üzenték. 

Mint ahogy a lex CEU-t minden alkotmányjogi aggálya ellenére aláíró Áder János is arra kérte a magyar kormányt, hogy "haladéktalanul kezdje meg a tárgyalást az érintettekkel". Az érintettek megfogalmazás elég ködös, de ki más lenne érintett egy egyetem ügyében mint maga az intézmény? 

Ehhez képest Szijjártó Péter még mindig azt mondogatja, hogy szívesen tárgyalnának CEU-ügyben az USA kormányával. Pedig pontosan tudja, hogy ez nem fog megtörténni. 

Blöffszagúnak tűnt, és még mindig blöffszaga van 

Altusszal kapcsolatban egy hete a Mandinernek arról beszélt Enyed Zsolt, a CEU rektorhelyettesen, hogy 

ez az egész csak egy átverés. Egy nevet bedobtak, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Legalábbis én nem tudok róla, és szerintem tudnék, ha megpróbálta volna.

A rektorhelyettes azt is megjegyezte Altusszal kapcsolatban, hogy szerint Altusz nem akar az egyetemmel tárgyalni, de igazából az amerikaiakkal sem. 

Tíz nappal Altusz megbízása után érdeklődtünk a külügynél, hogy a helyettes államtitkár kikkel tudott már tárgyalni a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosításról, illetve milyen eredményre vezettek ezek az egyeztetések. Az Index kérdésére a külügyminisztérium a következő választ adta:

A magyar törvény egyértelműen kimondja, hogy a nemzetközi egyetemeknek milyen feltételeknek kell megfelelniük, a miniszterelnöki megbízott ennek megfelelően tárgyal.

Megbízatásának átvételét követően Altusz Kristóf haladéktalanul megkezdte a szükséges egyeztetéseket és kapcsolatban áll a törvénymódosítás által érintett országok diplomáciai képviseleteivel. Ennek eredményeképp már a jövő hét folyamán tárgyalást folytat Malajzia és Thaiföld budapesti nagyköveteivel.

Szóval két hét elteltével Altusznak sikerült felvennie a kapcsolatot Malajzia és Thaiföld budapesti nagyköveteivel. De vajon miért nem tárgyal az amerikaiakkal a CEU-ról?