Piroska
-2 °C
5 °C

Lázadnak a Trefortban Áder János látogatása ellen

2017.04.23. 14:22 Módosítva: 2017-04-23 16:49:22

Kedden Áder János köztársasági elnök az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba látogat, ahol rendhagyó órát tart a diákoknak. Az államfő előre tudhatja, hogy nem mindenki örül majd a látogatásának az ország egyik legjobb iskolájában, mert az iskola honlapján 40 tanár tiltakozó nyilatkozatot tett közzé.

Ebben azt írják, hogy nem értenek egyet a lex-CEU-ként aposztrofált törvény elfogadásának módjával, annak tartalmával és szellemiségével. Az aláírók kiállnak a tanítás és a tanulás szabadsága és a nyílt társadalmi viták mellett. 

Az ELTE Trefort Ágoston Gimnáziuma
Az ELTE Trefort Ágoston Gimnáziuma
Fotó: Wikimapia

Az aláírók között van az ország legismertebb matematika tanára, Gerőcs László is. Ő már korábban is bírálta a kormány oktatással kapcsolatos intézkedéseit.  2014-ben például nyílt levélben tiltakozott Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkárnál a tanárok számára megalázó minősítési eljárás miatt. 

Úgy tudjuk, a tiltakozó levél az iskolán belül feszültséget keltett, de a tanárok lehetőséget kaptak arra, hogy nyilatkozatukat közzétegyék az iskola honlapján.

A diákok is

A 24.hu azt írja, hogy 170 diák is aláírt egy tiltakozó petíciót, ez nagyjából az ott tanuló diákok harmada. A lap szerint a szövegben az áll, hogy "Áder – azzal, hogy aláírta a lex CEU-t – olyan álláspontot képviselt, amely ellentétben áll az iskolánk értékeivel, érdekeivel". Éppen ezért a gimnazisták párbeszédet kezdeményeztek az ügyben a tanárokkal, az iskola vezetésével: el szerették volna érni, hogy az illetékesek konzultáljanak velük a vizitről, amelyet elleneznek, írta a 24.hu.