Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Élőben nézheti az ország, ahogy a trefortosok megizzasztják Ádert a Lex CEU-val

2017.04.24. 17:51 Módosítva: 2017.04.25. 10:05

A Trefort Ágoston Gimnázium diákjai kérdezhetik az iskolájukban kedden klímaórát tartó Áder Jánost a közéletről, politikáról, így a lex CEU-ról is, közölte az atv.hu-val Csapodi Zoltán, a gimnázium igazgatója. Hozzátette: az elnöki látogatást végig élő egyenesben közvetítik a gimnázium honlapján.

A közvetítést ezen a linken lehet követni

Áder János látogatása, pontosabban annak kapcsán a Lex CEU aláírása ellen a tanulók harmada, a tanárok fele tiltakozott nyilvánosan. Sőt, hétfő este trefortos öregdiákok közölték, hogy ők is online petícióban csatlakoznak a tanárokhoz. Ezitt olvasható, este 9-ig 162-en írták alá.

Csapodi azt mondta az atv.hu-nak, hogy büszke 40 tanártársa tiltakozó nyilatkozatára, és kedden ő maga is elmondja majd az államfőnek, miért aggályos a lex CEU. Ő egyébként nem írta alá a nyilatkozatot, arra hivatkozva, hogy nem ismeri a törvény, a lex CEU tartalmát. Véleménye szerint a felsőoktatási törvény módosításának pontos részleteit az aláírók sem valószínű, hogy ismernék. 

Az igazgató beszélt arról is, hogy mi zajlott az iskolában az elmúlt napokban.

  • A pedagógusok egy komoly, kulturált beszélgetés keretében mondták el a köztársasági elnök látogatásáról a véleményüket.
  • Csapodinak nem fordult meg a fejében, hogy lemondja a látogatást, ezt csak egyetlen tanár vetette fel
  • Ám ezután az igazgató pont órát tartott egy osztályban, ott megkérdezte, ki venne részt a köztársasági elnök óráján, ekkor az egész osztály jelentkezett
  • Csapodi ragaszkodott ahhoz, és ezt az elnöki hivatallal is tudatta, hogy az előadás végén a diákok ne csak szakmai kérdéseket tehessenek föl, hanem a közéletről és a politikáról is kérdezhessenek.

Az elnöki látogatás végén lesz egy szűkebb körű megbeszélés, melyen a gimnázium vezetése, az ELTE rektorhelyettese, a kancellár és a szülők szervezetének a képviselői vesznek részt. Csapodi Zoltán ekkor szeretné elmondani a köztársasági elnöknek, hogy a lex CEU elfogadásának a módjával nem ért egyet, hiszen az a hírek szerint mindenféle előzetes egyeztetés, a másik fél véleményének megkérdezése nélkül történt. „Ez aggályos, s fontos figyelmeztetés a közoktatásban résztvevők számára is, hisz precedens értékű is lehet” – mondta az iskolaigazgató.

A klímaóra ötletével egyébként egy civil szervezeten keresztül kereste meg őket az elnöki hivatal, még a CEU-ügy előtt.