Berta, Bettina
19 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Boross Péter az Antall-kormányhoz hasonlította Trumpot

2017.04.26. 09:18

Interjút adott a Sonline.hu-nak Boross Péter, egykori miniszterelnök. Körülbelül olyan formában, mintha Orbánék küldték volna kampányolni az egész oldalas Brüsszel-ellenes reklámkampányuk megtámogatására. Persze Boross Péter magától is úgy gondolkodik ezekről, ahogy a Fidesz.

Antall József és Boross Péter - akkor még tárca nélküli miniszter - a Parlamentben 1990. július 23-án.
Antall József és Boross Péter - akkor még tárca nélküli miniszter - a Parlamentben 1990. július 23-án.
Fotó: Cseke Csilla / MTI

Orbán Viktor egykori tanácsadója már az interjú elején elmondja, hogy jó, emberi a kapcsolata a miniszterelnökkel, sőt, a kölcsönös megbecsülés az, ami a legjobban leírja viszonyukat.

Boross borúsan látja Európa jövőjét. Az interjúban ezt a következő tripla csavaros költői képpel vezeti elő:

Európa jövője beborult, egy hanyatló korszakában van egy úgymond: fehér civilizáció, amely hosszú távlatokban – évszázadokra kell gondolni – megítéltetett és könnyűnek találtatott. De belátható távolságban küzdeni kell, hogy a romlás virágai ezen a kis területen, amit hazánk jelent, ne nyíljanak olyan mennyiségben.

A kérdésre pedig, hogy látja-e Magyarország jövőjét az unión kívül, Boross azt feleli: ebben a pillanatban azt sem lehet tudni, hogy mi az az Európai Unió. De szerinte a kétsebességes Európa, amiről mostanában szó van – hogy az euróövezet külön tömörüljön és másfajta normarendszer szerint éljen –, akár még előnyös is lehet Magyarországnak. Ha ez azt jelenti, hogy

a kétfokozatú Európában a keleti felén hagyják érvényesülni azt, amire a történelem tanította ezeket a népeket, akkor előnyös is lehet. Legalábbis azzal szemben, hogy nem járnak ide emberi jogi kutatók, és fals hírekkel nem tömik tele a világot.

Boross Péter az interjúban azt mondja, egy biztos: Ázsia jön föl, Nyugat-Európa megy le,

az Egyesült Államokban pedig Trump ugyanolyan helyzetbe került, mint mi, az Antall József vezette kormány, hogy a választás után létrejöhettünk, de apparátus nélkül.

Hozzáteszi: „Felépíteni egy országot ilyen feltételek nélkül kétséges. Magam részéről nem látom lefutottnak, ami Amerikában Trump és egy hatalmas, a mi szóhasználatunk szerinti liberális erőtényező között zajlik.”