Magomednek nincs állampolgársága és megfigyelik

2017.04.26. 21:51

Magomed Daszajev csak látszatra egy sikeres csecsen üzletember, írta meg az mno.hu. A magát csecsennek valló férfi valójában hontalan. Ez derült ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén.

Magomed Daszajev
Magomed Daszajev
Fotó: Huszti István / Index

A lap úgy tudja, Magomedet szemmel tartja az Alkotmányvédelmi Hivatal, de megfigyelik a bevándorlásiak is, mivel adataik szerint egyetlen országnak sem polgára.

A hatóságok azt sem tudták megmondani, hogy pillanatnyilag milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon.

Egymás után adja be a különböző kérelmeket, és amíg azok elbírálására vár, maradhat.

A bizottság zárt üléséről távozó képviselők szerint Magomed Daszajev korábban nem volt ennyire oroszbarát. 

A rendőség mégsem tett még semmit a Komáromy Gergő ellenzéki aktivistát nyilvánosan megfenyegető Magomeddel szemben. Papp Károly országos rendőrfőkapitány azzal védekezett, hogy még senki nem tett feljelentést. Ami nem igaz, Tényi István sorozatfeljelentő a múlt szombaton tett feljelentést az V. kerületi ügyészségen.

Megírtuk ugyanakkor, hogy Magomed kapcsolatban volt az orosz követség egy munkatársával is, és erőszakos akciót tervezett a szovjet emlékművet festékkel megdobó Komáromy Gergő ellen.

A nemzeti konzultáció orosz kapcsolata is kérdéses

A bizottsági ülésen kiderült az is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság és az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja a nemzeti konzultáció internetes felületén futtatott orosz kód ügyét. 

Az orosz mérőkódról nemrég derült ki, hogy a kitöltők személyes adatait és részben vagy egészben a válaszaikat is egy orosz szerverre továbbította. A konzultáció adatvédelmi szabályzata ugyanakkor megnyugtatott mindenkit, hogy harmadik fél nem juthat az adatokhoz.