Több gyógyszercég készleteit érintette a budaörsi raktártűz

2017.04.26. 10:30 Módosítva: 2017.04.26. 12:56

A budaörsi raktártűz után az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az érintett gyógyszergyártókkal folyamatosan figyelemmel kíséri az ellátást - közölte az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla az Indexszel. 

A raktárkomplexumban több gyártó tárolta készleteit, és az érintett cégek a környező országokban működő partnereikkel felvették a kapcsolatot, hogy ha szükséges, mozdíthatóak legyenek az ottani készletek, és arra kérte a vállalat vezetőjét, hogy a megszokott forgalmi mennyiségnél több készítményt ne adjanak át a kiskereskedőknek. Az OGYÉI a gördülékeny ellátás érdekében soron kívül kiadja a behozatalhoz szükséges engedélyeket.

Az MTI szerint a károk felmérése még mindig tart, folyamatos annak tisztázása is, hogy milyen gyógyszerek, milyen gyártási számon semmisültek meg vagy sérültek, illetve a tűzben nem érintett, de ott tárolt patikaszerek minőségellenőrzése is meg fog történni.

A UPS Healthcare budaörsi létesítményében, a Pharmaparkban kedd reggel ütött ki tűz. A raktárkomplexum 15 000 négyzetméteres az irodákkal együtt, egy 5000 négyzetméteres terület égett le.

Csámpai Attila, a katasztrófavédelem szóvivője szerda délben elmondta az Indexnek, hogy a tűz okát még túl korai lenne megállapítani, mert még mindig vannak izzó gócpontok a raktérépületben, amik miatt a tűzvizsgáló csoport nem tud bemenni az épületbe. Az adatgyűjtést már megkezdték, de a pontos okokat később közlik majd.

Azt is elmondta, hogy körülbelül 100 tűzoltó dolgozott a helyszínen, és a nagy károk mellett sikerült az épület 70 százalékát megmenteni, és személyi sérülés sem történt. A szóvivő szerint több milliárd forint értékű árut mentettek meg a tűzoltók.