Orbán örömmel találkozik Erdogannal

2017.04.27. 23:10

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, és szóban is gratulált neki az alkotmánymódosításról szóló népszavazáson elért sikerhez - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

2017-03-09T132937Z 1580292226 LR1ED3911H1WB RTRMADP 3 EU-SUMMIT
Fotó: Francois Lenoir / Reuters

A közleményből az is kiderült, Recep Tayyip Erdogan felvetette, hogy a májusi, Kínában megrendezendő Egy övezet, egy út fórumon külön kétoldalú egyeztetést is folytassanak, és "ezt a magyar miniszterelnök örömmel elfogadta".

Orbán szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján is elmondta, hogy formálisan már gratulált Erdogannak, és szerinte ahelyett, hogy Törökországban az EU demokráciát követel és kéréseket, kérdéseket fogalmaz meg, sokkal fontosabb a stabilitás. Ha nem lesz stabil az ország, mindannyian bajba kerülünk, ez az elsődleges szempont, mondta. Egyébként erről a gratulációról mondta azt Kósa Lajos, hogy az csupán udvariasság volt. 

Az április közepén rendezett török népszavazáson 51,3 százalékkal az elnöki rendszer mellett állók kerültek többségbe. Ezzel jóváhagyták a parlamentben már elfogadott alkotmánymódosítást, amivel 2019-től jelentősen kiszélesítik az elnök jogköreit, és Recep Tayyip Erdoğan lényegében teljhatalmat szerezhet.