Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Toroczkainak 400 ezer forintot kell fizetnie az IMF előtti tüntetés miatt

2017.04.27. 16:00

A bíróság csütörtökön helybenhagyta azt az elsőfokú ítéletet, amiben bűnösnek mondták ki Toroczkai Lászlót, a Jobbik alelnökét, Ásotthalom jelenlegi polgármesterét kétrendbeli kényszerítés kísérletében, és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi irodájánál történtek miatt - közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.

Toroczkai még 2012. március 15-én egy be nem jelentett demonstráció vezetőjeként és szónokaként felolvasott egy 12 pontból álló petíciót, majd a 100 fős hallgatóságot vezetve az V. kerületi Szabadság térre vonultak, ahol a vádlott a tömeggel bement a Bank Center épületébe, amiben az IMF székhelye is található.

A székházban fenyegetéssel arra próbált kényszeríteni a két biztonsági őrt, hogy hívják fel az IMF külföldi állampolgárságú vezetőjét, vagy más vezető beosztású képviselőjét, hogy utazzanak Magyarországra, és a munkahelyükön a vádlott petícióját - követelésének megfelelően - azonnal vegyék át.

Az aulában ezalatt a tömegben lévő ismeretlenek petárdákat robbantottak.

Az első fokon eljárt Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat kétrendbeli kényszerítés bűntettének kísérletében és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A másodfokon eljárt Fővárosi Törvényszék az ítéletet helybenhagyta, jogerős.