Bernadett
0 °C
4 °C

A HÖOK rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy azt csinálja, ami a dolga

2017.04.28. 12:40 Módosítva: 2017-04-28 12:41:37

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze mára az egyetemeken tanuló diákságot képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöksége. Az elnökség, amelyet közleményükben szigorúan nagy kezdőbetűve Elnökségnek neveznek, a következő fontos következtetésre jutott: 

A CEU-ügy meglátásunk szerint egy „jelenséggé” vált.

Ez a bizonyos „jelenség”  a HÖOK szerint

kinyitott sokféle felsőoktatási problémát, feszültséget; de ehhez fontos hozzátenni, hogy minden jó szándékú tenni akarást is.

A nagybetűs elnökség ezek után a rendkívüli sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy ezek után azt teszik, ami amúgy is a dolguk:

minél több felsőoktatási hallgatóval és szereplővel kapcsolatba kerülve átfogó, konstruktív javaslatokat és kéréseket fogalmazzunk meg a mindenkori kormányzat felé a felsőoktatás minőségének előremozdítása, fejlesztése érdekében. 

Egész máshogy hangzik viszont, ha ennek a "#jövőkép program" nevet adják, bár ezt akár kezdeményezésnek is nevezhetnénk, ahogy írják. Az így formába lendült szervezet következő lépése tehát az lesz, hogy

még a jövő héten egy rendkívüli Választmányi ülés keretében kidolgozzuk az intézmények felkeresésének ütemezését, tekintettel a most induló vizsgaidőszakra.

Az egyeztetéseket természetesen "a helyi igényeknek megfelelően tervezzük lebonyolítani, ha fórum lesz, fórum lesz, ha zártkörű diszkrét problémákat feldolgozó ülés, akkor az lesz".

A cél, hogy tabuk nélkül beszélgessünk a magyar felsőoktatásért.  

A felsőoktatási hallgatókat képviselő szervezet furcsa helyzetbe került a CEU-ügyben. Miután oktatói és hallgatói szervezetek sorra elkezdték kiadni a közleményeiket arról, hogy támogatják a CEU-t, a HÖOK elnöke, Gulyás Tibor nyilatkozott az MTI-nek, de a hírügynökség eredetileg csak azt közölte le ebből, hogy "időszerű a külföldi egyetemek működésének felülvizsgálata". Ezután természetesen az ment végig a teljes magyar sajtón,   így az Indexen is , hogy "A HÖOK nem áll ki a CEU mellett".

Pár órával az első hír után megjelent az MTI-n a HÖOK közleménye, melyben egyértelműen kifejezték, hogy attól függetlenül, hogy tényleg időszerűnek tartják a külföldi egyetemek működésének felülvizsgálatát, ők a CEU mellett vannak, annak nem örülnek, ha bezárják a törvénymódosítás miatt az intézményt. A HÖOK ezután újabb és újabb közleményeket adott ki, amelyben támogatták a CEU-t.