Orbán: Be vagyok kerítve, és el akarnak veszejteni

Image uploaded from iOS (14)
2017.04.28. 11:34

A Modern Városok Program legújabb állomásaként Győrben tárgyalt Orbán Viktor Borkai Zsolt polgármesterrel. 

Borkai Zsolt azt mondta, nem csak ma érzik úgy, hogy a város különleges megtiszteltetésben részesül. Beszélt arról, hogy Európai Ifjúsági Olimpiát fognak rendezni, ami mintapéldája lehet annak, hogyan tud a város kapcsolódni egy nagy sporteseményhez, és ezzel hogyan tud megújulni. Ehhez 20 milliárddal már hozzájárult a kormány.

Borkai úgy fogalmazott: „ma elmondta Győr álmait” Orbán Viktornak, és szerinte olyan megállapodás született, ami biztosítja, hogy

300 ezer fős nagyvárossá fejlődik Győr.

(Most 130 ezer körül van a lakosságszám.) Orbán Viktor azt mondta, a 22. megállapodást írja alá a 23 megyei jogú város közül most a Modern Városok Programban. „Szeretek önökhöz Győrbe jönni – mondta, mivel a várostól sok támogatást kapott eddig. – Igyekeztünk ezt meghálálni, és az országnak a mi vezetésünk alatt olyan vezetése volt, amely tisztelte Győrt, megadta, ami jár.”

Győr bezzegvárosnak minősül, mondta a kormányfő. Budapest szerepét ismerjük, de egy főváros képtelen, hogy egy ország terhét elvigye a vállán. Kell sportos, széles vállú város is, hogy terhet vigyen. A kormány innen elvitt 7,8 milliárdnyi adósságot, emlékeztetett Orbán. Ugyanezzel a lendülettel eljuttattunk ebbe a városba 230 milliárd forintnyi befektetést.

Nehéz ezt ép ésszel felfogni, nem vagyunk pénzügyi spekulánsok, hogy átlássunk ekkora összeget

– mondta, és gyorsan le is fordította: 230 ezer millió forintról van szó.

Új híd, utak, mentőállomás

Amiről megállapodtak:

  1. A körgyűrű nincsen bezárva, még nyomvonal-kijelölés sem volt. A kormányfő arra kérte a polgármestert, hogy egyezzen meg a környező településekkel.
  2. A 8311-es utat fejleszteni kell, ez 3 milliárd forintos fejlesztés. 2018-ban elkezdik.
  3. Hidat építenek a belső-keleti elkerülő út hiányzó szakaszának, új mosoni dunai híd létesül. Ez 7 milliárdba kerül, 2019-ben kezdődik.
  4. 4 milliárdos kerékpárút épül.
  5. A buszállomás, vasútállomás megújul, összekötik, új alagút is épül a Bartók Béla úton. Ez 15 milliárd, és 2020–25 körül fejeződik be.
  6. Új buszok lesznek, feltehetően elektromos járművek, de erről még tárgyalni kell, nincs megállapodás.
  7. Új mentőállomás létesül, a kórházhoz kapcsolódik, egyben a kórház parkolóját bővítik. Ez 3 milliárd forint.
  8. Sporthotel épül 3 milliárdért, a város működteti majd.
  9. Városi szabadidőpark a Püspökerdőben. Ez állami terület, oda fogják adni Győrnek. Jussanak egymással dűlőre, mert Budapesten is nagy viták vannak a Ligettel. Ez utóbbit Orbán a  „nagy keresztjének” nevezte.
  10. Új strand is lesz, ehhez árvízvédelmi beruházás is szükséges. Ez 8,5 milliárd lesz. Ütemezés kell, mert egyszerre nincs ennyi pénz.
  11. Rendbe hozzák a színházat és a színház körüli teret, és a parkolási lehetőségeket is bővítik. Ez 20 milliárd forint. Ez nem megy egyszerre, ütemezni kell.
  12. Új hangversenyterem is kellene Győrnek. A kormány vállalja a megépítését.
  13. Konferenciaközpont is kellene Borkai szerint. Ebben is részt vesz a kormány, de Orbán ütemezést kért Borkaitól.
  14. A kormányhivatal kiköltözik a jelenlegi épületéből.
  15. Egyetemfejlesztésben is megállapodtak. „A mi kormányaink nem bezárni, hanem alapítani szoktak egyetemeket. Négyet alapítottunk eddig, a győriben is nagy szerepünk volt. Ezt bővíteni fogjuk” – fogalmazott Orbán.
  16. Győrt és Dunaszerdahelyet négysávos út fogja összekötni, a magyar részt megépíti az állam.

Orbán egy helyi munkaerőhiányról szóló kérdésre aztán azt mondta: készül egy 20 éves demográfiai program, hogy „elég munkáskéz legyen majd”, a kormány már tárgyalt is erről. Olyan program kell, hogy a születési arányszámot 2-2,2 köré vigyük a mostani 1,44-ről, mondta. „Ez a végső megoldás, ez a hosszú távú megoldás a munkaerőhiányra is.”

El akarják veszejteni

Orbán Viktor Győrbe érkezve az őt „imádunk, szeretünk, tisztelünk” felkiáltással, illetve „éljen Viktor!” miniskandálással fogadó idős rajongóknak a Hvg.hu videója szerint azt mondta:

  • Győr jól működik, sokat fejlődött, de ettől még tovább kell fejleszteni azokat a helyeket is, ahol már bizonyítottak.
  • Ráférnek a biztató szavak, mert időnként be van kerítve, és úgy érzi, el akarják veszejteni, de nem akarja magát sajnáltatni, mert aki fél, ne menjen erdőbe.
  • A nagypolitikát illetően, ahonnan indultak 2010-ben, ahhoz képest szépen összeszedték magukat, az ország áll a lábán.
  • Egy országot nem tarthat a vállán Budapest, szükség van erős vidéki városokra, széles vállú városokra, mint Győr (ugyanezt később a sajtótájékoztatón is elmondta).