János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Taxisofőr és orgazda is részt vett az unokázásban

2017.04.28. 09:52

Négy személlyel szemben emelt vádat az ügyészség két időskorú nő sérelmére elkövetett csalás miatt. A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja egy elkövető társuk segítségével időskorúakat tévesztett meg azért, hogy tőlük készpénzt és ékszereket szerezzenek meg.

A harmadrendű vádlott taxisofőr, a negyedrendű vádlott pedig régiség- és ékszerkereskedő.

Az ügyészség így számolt be az ügyről:

2016. május 19-én a késő esti órákban a vádlottak fent említett társa telefonon felhívta az időskorú sértettet, és azt állította neki, hogy ő a fia, és autóbalesetet szenvedett. A sértett nagyon megijedt és közölte a csalóval, hogy a pénze le van kötve, ezért csak az arany karkötőjét tudja odaadni. A telefonáló azt mondta neki, hogy egy barátját küldi az ékszerért.

Ezután a másodrendű vádlott egy taxisofőr ismerősük - az ügy harmadrendű vádlottja - által vezetett autóval megjelent a sértett I. kerületi lakóhelyén, ahol átvette tőle az arany ékszerét és 30.000 Ft készpénzt. Az arany ékszert másnap értékesítették a negyedrendű vádlott részére. A bűncselekménnyel okozott kár 200.000 Ft.

A telefonáló csaló egy nappal később ismét felhívta a sértettet azért, hogy a lekötött pénzét is megszerezzék, az időskorú nő azonban időközben megtudta, hogy a fia valójában nem szenvedett balesetet, így amellett, hogy ígéretet tett a pénz átadására, egyúttal értesítette a rendőrséget. A pénzért ismét a másodrendű vádlott ment, akit a rendőrök a pénz átadásakor elfogtak, az őt aznap is a helyszínre fuvarozó taxis társa azonban elmenekült, őt később fogták el a rendőrök. 

Ezt követően a vádlottak telefonáló segítője 2016. június 9-én, a fentihez hasonló módon, magát a sértett unokájának kiadva egy másik, X. kerületben lakó időskorú nőt tévesztett meg. Az értékeket a sértettől ez esetben az elsőrendű vádlott egy ismeretlen társa vette át. A megszerzett ékszereket az elsőrendű vádlott ezután is a negyedrendű vádlottnak értékesítette. A bűncselekménnyel okozott kár az 500.000 Ft-ot meghaladta.

A kerületi ügyészség az első- és másodrendű vádlottat és harmadrendű taxisofőr társukat a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, negyedrendű, ékszerkereskedő vádlott-társukkal szemben pedig orgazdaság bűntette miatt került sor a vádemelésre.