Szilárda
0 °C
6 °C

Taxisofőr és orgazda is részt vett az unokázásban

2017.04.28. 09:52

Négy személlyel szemben emelt vádat az ügyészség két időskorú nő sérelmére elkövetett csalás miatt. A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja egy elkövető társuk segítségével időskorúakat tévesztett meg azért, hogy tőlük készpénzt és ékszereket szerezzenek meg.

A harmadrendű vádlott taxisofőr, a negyedrendű vádlott pedig régiség- és ékszerkereskedő.

Az ügyészség így számolt be az ügyről:

2016. május 19-én a késő esti órákban a vádlottak fent említett társa telefonon felhívta az időskorú sértettet, és azt állította neki, hogy ő a fia, és autóbalesetet szenvedett. A sértett nagyon megijedt és közölte a csalóval, hogy a pénze le van kötve, ezért csak az arany karkötőjét tudja odaadni. A telefonáló azt mondta neki, hogy egy barátját küldi az ékszerért.

Ezután a másodrendű vádlott egy taxisofőr ismerősük - az ügy harmadrendű vádlottja - által vezetett autóval megjelent a sértett I. kerületi lakóhelyén, ahol átvette tőle az arany ékszerét és 30.000 Ft készpénzt. Az arany ékszert másnap értékesítették a negyedrendű vádlott részére. A bűncselekménnyel okozott kár 200.000 Ft.

A telefonáló csaló egy nappal később ismét felhívta a sértettet azért, hogy a lekötött pénzét is megszerezzék, az időskorú nő azonban időközben megtudta, hogy a fia valójában nem szenvedett balesetet, így amellett, hogy ígéretet tett a pénz átadására, egyúttal értesítette a rendőrséget. A pénzért ismét a másodrendű vádlott ment, akit a rendőrök a pénz átadásakor elfogtak, az őt aznap is a helyszínre fuvarozó taxis társa azonban elmenekült, őt később fogták el a rendőrök. 

Ezt követően a vádlottak telefonáló segítője 2016. június 9-én, a fentihez hasonló módon, magát a sértett unokájának kiadva egy másik, X. kerületben lakó időskorú nőt tévesztett meg. Az értékeket a sértettől ez esetben az elsőrendű vádlott egy ismeretlen társa vette át. A megszerzett ékszereket az elsőrendű vádlott ezután is a negyedrendű vádlottnak értékesítette. A bűncselekménnyel okozott kár az 500.000 Ft-ot meghaladta.

A kerületi ügyészség az első- és másodrendű vádlottat és harmadrendű taxisofőr társukat a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, negyedrendű, ékszerkereskedő vádlott-társukkal szemben pedig orgazdaság bűntette miatt került sor a vádemelésre.